De Europese Wielerunie (UEC) heeft donderdag de 2024 UEC Road European Championships toegekend aan Vlaanderen, en meer bepaald aan de provincie Limburg. De kampioenschappen zullen doorgaan van 11 tot en met 15 september 2024. Heusden-Zolder en Hasselt zijn start- en aankomststad.

De UEC Road European Championships bestaat uit 13 kampioenschappen verspreid over 5 dagen. Het gaat daarbij over de categorieën elite, U23 en junioren. “Dit is een primeur voor Vlaanderen”, vertelt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Hooglede-Gits ontving reeds een EK in 2009, maar toen nog louter met U23 en junioren. Limburg, als één van de meest vooruitstrevende en vernieuwende Vlaamse fietsprovincies, wordt in september 2024 het decor voor de Europese titelstrijd.”

Enrico Della Casa, President van de Europese Wielerunie, beseft dat dit belangrijk is voor Limburg maar ook voor het wielrennen zelf. Della Casa: “Het toekennen van de 2024 Road European Championships aan Limburg (Vlaanderen) is zonder twijfel een historisch moment voor het Europese wielrennen. Wereldtoppers en jonge talenten van het Europese continent zullen er op de Limburgse wegen strijden en er spannende, belangrijke wielergeschiedenis schrijven. Het evenement zal fans en media een ervaring bieden die een nieuw hoofdstuk voor het Europese wielrennen zal inluiden, met een groots welkom en duurzame aanpak. Ik wil graag Vlaanderen bedanken en in het bijzonder Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, en Ben Weyts, Vlaams minister van Sport, om deze kandidatuur zo enthousiast te ondersteunen en het evenement met zo’n gedrevenheid voor te bereiden. We zullen nauw samenwerken met het LOC (lokaal organisatie comité) EK Limburg 2024, bestaande uit Flanders Classics en de vzw Limburg Demarreert, die met haar internationale ervaring al haar expertise en professionaliteit zal aanwenden om van de 2024 Road European Championships een onvergetelijk evenement te maken.”

“Limburg ademt fietsen”

“Limburg ademt fietsen”, vervolgt Demir. “Zowel voor de recreatieve fietsers die hun tocht al eens graag onderbreken voor een fris pintje als voor de doorwinterde wielertoerist is Limburg een waar paradijs. We hebben dus al troeven in handen om, samen met alle partners, van deze Europese kampioenschappen wielrennen een unieke belevenis te maken voor zowel de renners als voor de supporters.”

Noteer in 2024 de tweede week van september alvast in je agenda. Het startschot van de wedstrijden zal weerklinken in Heusden-Zolder. Alle wedstrijden zullen hun ontknoping kennen in provinciehoofdstad Hasselt.