Maandag 27 september 2021, de week na de Bevrijdingsfeesten, was voor museum Winter 1944 een speciale dag. Na een bezoek aan Campus Saffraanberg mochten ze er Allison “Doc” Blaney- 101 AB, Bob White – 17th AB; Al Bucharelli – 3th inf.Div. en Ed Cottrell – 9th Airforce, 4 veteranen uit de Tweede Wereldoorlog uit de States ontvangen in gezelschap van Andrew Biggio auteur van het boek “The Riffle” voor een bezoek aan het museum en een lunch in het Pachthof in Borlo.

Dat waren een paar uur om te koesteren, zeker voor Isabel Schils .Maar het duidt wel op het belang van dit museum voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmuseum WINTER 1944 op Het Pachthof
De inspiratie voor dit museum ligt in het feit dat op de plaats van het museum, op de grens van Limburg en Luik – de streek gelegen in de driehoek Sint-Truiden, Landen, Waremme – in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog een sterk emotioneel moment beleefde. Eensklaps viel de bevolking terug van de euforie van de bevrijding en het nakende kerstfeest in de rechtstreekse dreiging van de oorlog: de nazi’s kwamen terug, gedaan met Kerstmis!  Het Ardennenoffensief is nog maar goed bezig of Borlo maakt er al deel van uit. De streek aan de overzijde van de maas, deed dienst als rustpauze voor de Amerikaanse soldaten tijdens dat Ardennenoffensief.

Het museum Winter 1944 brengt een getuigenis van een niet zo ver verleden dat toch reeds voor velen onbekend is gebleven. De oudere generatie kan er zich in terug vinden en voor de jongeren kan het een ontdekking worden. Naast de oorlogstaferelen, zijn er ook een aantal “huiselijke beelden” te zien van de plaatselijke bevolking tijdens de oorlogsperiode. Ook de vrouwen tijdens de oorlog worden niet vergeten, de collectie vrouwen uniformen  heeft een stevige uitbreiding gekregen. Enkele cijfers: 800m2 oppervlakte, 244 mannequins, waarvan 1/3 vrouwen en kinderen, 37 taferelen en 57 vitrinekasten.

Het museum is alle dagen van de week te bezoeken tijdens de openingsuren van de taverne. Reservatie kan via info@pachthof.com of +32 11 88 39 23.

Voor bezoek aan het museum tijdens de wintermaanden van december tot en met eind maart tijdens de midweek, best eerst contact opnemen, zodat men niet aan gesloten poort komt te staan. TOEGANG: 10 euro per persoon – groepstarief vanaf 15 personen – 9 euro per persoon.

Het Pachthof, Thewitstraat 8, 3891 Borlo, België ••• Tel: +32 11 88 39 23