Mike en Roniek brachten dode stokerij tot leven 

  • By :
  • Category : Retro

Tegenover de kerk van Wilderen zal het waarschijnlijk veel drukker zijn dan in de kerk. Mike Janssen en Roniek Van Bree zorgden er voor een mirakel: ze brachten een dode stokerij weer tot leven en bouwden het complex uit tot een succesvolle onderneming, uit liefde voor het brouwen en het erfgoed. 

Er moet op die plek al een hoeve gestaan hebben voor 1665, toch volgens de oudste delen van het gebouw. In 1773 werd de hoeve nog uitgebreid met een zeer grote vakwerkschuur. Het poortgebouw is ook 17de -eeuws en het woonhuis uit 1921 wordt volgend jaar 100 jaar. 

Industriële stokerij
Vanaf 1890 werd de boerderij uitgebreid met een landbouwstokerij met mout als grondstof en leverde alcohol aan tal van jeneverstokerije
n door heel het land. In het begin van de vorige eeuw bleek deze activiteit erg winstgevend te zijn, en de kleine stokerij kreeg een meer industrieel karakter. Aan de hoevegebouwen werd een hoog industrieel gebouw toegevoegd. De initiatiefnemer was de toenmalig burgemeester van Wilderen, Nicolaï. Vandaar ook de naam van de huidige hoeve. Vlak voor de eerste wereldoorlog kwam er een grote rectificeerkolom om een nog zuiverder product te maken. 

Elektriciteit voor het dorp
Baanbrekend was wel de stoommachine van 40 pk met stoomketel uit 1905 die ook elektriciteit opwekte, die door de burgemeester aan het dorp geleverd werd. Die installatie bleef werken tot in 1939, bij het uitbreken van de oorlog, en in 1945 zeer tijdelijk opnieuw opgestart. Maar een jaar later werden alle activiteiten stopgezet wegens gebrek aan grondstoffen. De installaties werden echter nooit ontmanteld en hebben vandaag de dag een monumentale waarde.
 

De brouwerij van Wilderen was er echter al in 1642, in tegenstelling tot de stokerij. De grote winningen zoals die van Wilderen hadden allemaal hun eigen brouwketels…waarvan de draf dan weer richting ossenstal ging…en daar bevindt zich nu Brouwerij Wilderen anno 2020. Als er in de winning al veel en hard gewerkt werd, zo kon men er ook uitbundig feestvieren!!! Vooral met kermissen, en wel verschillende dagen aan een stuk… 

Volgend leuk dorpsverhaal doet de ronde: Onder de genodigden was er een bultenaar die vooraleer in zijn roes in slaap te vallen, de gewoonte had luidruchtig te zingen: ”Een heel klein kanneke, voor een heel klein manneke. Goed volgetapt is gauw uitgelapt!” Daar men zelf brouwde was het niet moeilijk deze dorstige te laven! De brouwerij stond in deze periode op de plaats waar later het bakhuis, de melkerij en het washuis gebouwd werden. Onder het huidige woonhuis kan men nog de dichtgemetselde keldergaten van de brouwerij zien… 

Europese en mondiale prijzen
De gebouwen raakten echter in verval, en in 2007 kochten Mike en
Roniek deze Haspengouwse boerderij. Zij installeerden er een nieuwe brouwerij van Italiaanse makelij en een distillerij. Beide initiatieven werden operatief in 2011 en vieren volgend jaar hun tienjarig bestaan. De oude stookinstallatie staat er nog steeds en is van onschatbare museale waarde, werd grondig gerestaureerd en kan bezocht worden onder begeleiding van een gids. Die vertelt je honderduit over de bieren, de graanjenevers, de whisky, rum en gin waarmee Mike en Roniek jaarlijks in de Europese en mondiale prijzen vallen. 

Vandaag de dag is het druk in Wilderen, ondanks corona. Want het is zo dat…
…ze zelfs meer zitplaatsen hebben dan voordien ondanks de 1.5m regel? Heb je onze zitweide in de boomgaard al gezien?
…ze minder werk gaan hebben omdat we niet meer met de hand spoelen? Al onze glazen spoelen nu aan 70° Celsius in een nieuwe Winterhalter, de Rolls Royce van de spoelmachines!
…ze dit jaar voor jullie ook op maandag open zijn? Zelfs een uurtje vroeger! Telkens om 12u ’s middags i.p.v. 13u.
…hun personeel een mondmasker draagt voor jullie en hun veiligheid? Dus hun glimlach is nog even verborgen 😉
…zij jullie nog vlugger kunnen bedienen omdat we een nieuw kassasysteem hebben en jullie enkel cashless kunnen betalen!
…hun winkeltje ook terug aangevuld en open is? Hier mag je telkens per 2 pers binnen. Het gaat supervlot!
…je voor je toiletbezoek even in de “bolle spiegel” mag kijken voor de drukte en dan kan je per persoon rustig je beurt afwachten.
Was je handen regelmatig, nies in je elleboog, gebruik je gezond verstand maar…geniet vooral van een lekkere pint, een WILDEREN!!! 

 

 

Super mooi bedrijf, met heel leuk en enthousiast personeel. En dan natuurlijk Mike en Roniek super toffe mensen. En blij om met jullie al vanaf 2012 zaken te doen. Anny Vivian Linda en Henk. En natuurlijk personeel van de Brouwer, Het Biercafe uit Deurne(Ned)

1 reactie

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Retro
1
Een voorbeeld hoe het NIET moet: het kasteel van Rochendael

Tot nu toe hebben we steeds monumenten behandeld die een goede afloop kenden, gerestaureerd met openbare en private middelen, en vooral nieuw leven ingeblazen dankzij een andere bestemming. Maar soms loopt het mis, om het woordje faliekant niet uit te spreken. En in Bevingen, Rochendael, liep het faliekant af: een …

Retro
1
Zepperen “ademt” nog steeds Genoveva

Wat hebben Zepperen en Parijs gemeen? Buiten het feit dat het toffe plaatsen zijn om te vertoeven? Ze hebben dezelfde patroonheilige: Sint-Genoveva. Het zijn de kronieken van de abdij van Sint-Truiden die onthullen dat er omstreeks 650 in Zepperen al een ‘basilica’ was, toegewijd aan de H.Genoveva, dus nog voor …

Retro
Truiense ambassade in Mechelen

Het refugehuis of de refugie van de abdij van Herkenrode in Sint-Truiden is deze revue al gepasseerd. Vandaag belichten we het refugehuis van de Trudoabdij in Mechelen, want ook onze Benedictijnen vlogen uit. In de strikte betekenis is het een toevluchtshuis, waarin ook archieven en kostbaarheden konden veiliggesteld worden. Soms …