Het Bloesemklooster staat te koop: bieden vanaf 700.000 euro, bodverhoging 2.000 euro bij notaris Van Hoof in Sint-Truiden. Een vakantiehuis met een eeuw bewogen geschiedenis.

2-36In 1916, in volle oorlog bouwde Jules Vanvuchelen,, landbouwer in Zepperen, aan de Eynestraat een behoorlijk luxueuze boerderij. Een van de beroemdste telgen van deze hoeve was ‘Fille van de Boer’, Theophiel Vanvuchelen (1904-1977), de zoon van Jules en getrouwd met Irène Hechtermans. Ook hij was landbouwer en gemeenteraadslid sinds 1947. Hij was ook voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand en CVP-burgemeester van 1963 tot 1970. Toen Fille overleed in 1977 waren er geen opvolgers voor de boerenstiel en kochten de gebroeders Jos en Paul Hayen de boerderij om er een paardenstoeterij van te maken. Deze stoeterij, Derby Farm, verhuisde later naar het Rood Kasteel in Kerkom.

6-11Bloesemklooster
En toen kwamen de Karmelieten. Opvraag van de Bisschop van Limburg maakten ze in 1994 van de stoeterij een heus klooster. De stallingen werden omgebouwd tot verblijfsruimtes met keuken, eetkamer, hal, kapel, conferentiezaal en bibliotheek. Het vroegere bakhuis in de tuin werd tot kluis omgebouwd. De bezoekers konden er enkele dagen in vrijwel volledige afzondering verblijven. Er gingen tal van Zepperenaren naar de zondagsmis  4-23   en de paters Karmelieten waren een dankbare hulp voor de plaatselijke parochieherder. Ze noemden, wat ooit de winning Vanvuchelen en stoeterij Derby Farm geweest was het Bloesemklooster. Een betere naam kon je voor een convent in Zepperen niet kiezen. En de paters sloten zich niet op, ze leefden mee met de gemeenschap in Zepperen, en Zepperen vond ook een stek in het klooster.

Het klooster van de karmelieten in Zepperen sloot echter de deuren in augustus 2008. De sluiting geraakte in juli al bekend. Toen nam een groepje jongeren het zelfs nog op tegen de sluiting. Maar, toen het klooster is in 1994 gesticht werd, waren er vijf Karmelieten In het begin waren ze met vijf. De bezieler, Guido Stinissen, stierf vier jaar later gestorven. Nog een jaar later was ook Sebast Vanderstraeten dood. Het verhaal van de tien kleine negers, toen waren ze nog met twee. En het klooster werd verkocht.

5-21Vakantiewoning
De nieuwe eigenaar maakte er een vakantiewoning van. Dit prachtige, voormalige klooster van de Karmelieten werd compleet gerenoveerd en omgetoverd tot vakantieverblijf voor grote groepen. Er zijn maar liefst 11 slaapkamers en de woning is huisdiervriendelijk.
De mooiste kamer in het klooster heeft uitzicht op de tuin, de bloesems, de appelplantages en de kerktoren op de achtergrond. Het klooster ademt landelijke rust en stilte uit, die overigens deel uitmaakten van de leefregel van de Karmelieten indertijd. De meeste slaapkamers hebben een eigen badkamer, waardoor privacy gegarandeerd is. Let op: je huisdier mag niet op de bedden of op de banken komen.
Die vakantiebestemming was echter niet nieuw, want het was al opgestart door de Karmelieten. Die stelden vier gastenkamers ter beschikking van toeristen, wandelaars en fietsers voor overnachtingen met ontbijt. ,,De kamers staan leeg. Voor zover de gasten het kloosterritme niet storen, hebben we geen bezwaar. Het zou onverantwoord zijn de kamers niet te gebruiken. De opbrengst kunnen we aan het onderhoud van het klooster besteden”, zegde broeder Paul toen.

7-10Bijna een hotel
En nu staat het te koop. 700.000 euro is nu ook geen habbekrats, maar je krijgt er wel waar voor je geld:
Parterre: hal, zitkamer, TV, sfeerhaard, DVD-speler, stereo-installatie, eetkamer, keuken(oven, magnetron, afwasmachine), slaapkamer(2x 1-pers. bed), slaapkamer(2x 1-pers. bed), slaapkamer met badkamer(2x 1-pers. bed, bad met douche, wastafel, toilet, terras(privé)), toilet, toilet)
3-31Op de 1e etage: (slaapkamer(3x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), slaapkamer(3x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), slaapkamer met badkamer(3x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), slaapkamer met badkamer(2x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), slaapkamer met badkamer(2x 1-pers. bed, 2x douche, 2x wastafel, 2x toilet), slaapkamer met badkamer(3x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), slaapkamer met badkamer(3x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), speelkamer (TV, DVD-speler), toilet)
Gastenverblijf Parterre: (slaapkamer met badkamer(3x 1-pers. bed, douche, wastafel, toilet), terras)
recreatieruimte(buitenom bereikbaar), wasdroger, wasmachine, verwarming(CV), terras, tuin, tuinmeubilair, BBQ