Huisartsenwachtpost Sint-Truiden en Sint-Trudo Ziekenhuis slaan de handen in elkaar om een sensibiliseringscampagne te voeren rond het gebruik van dringende medische hulp. De bedoeling van de campagne is dat mensen beter weten waar ze terecht kunnen voor de juiste zorg: bij de huisarts, de huisartsenwachtpost of de spoedgevallen.

“We merken vaak dat patiënten niet goed weten waar ze zich best aandienen met welk probleem”, steekt Joan Vlayen, hoofdarts in het Sint-Trudo ziekenhuis, van wal. “Het is voor hen niet altijd duidelijk waar ze het best geholpen kunnen worden. Dat kan leiden tot frustraties bij zowel de patiënt, als de zorgverlener, wanneer ze niet op de juiste plaats terechtkomen met hun medisch probleem. Daarom proberen we zo duidelijk mogelijke richtlijnen mee te geven op onze websites, in de wachtzalen en in het ziekenhuis.”

Wanneer naar spoed?

“Voor de meeste medische kwesties ga je best (eerst) naar je eigen huisarts. Deze kan jou het beste advies geven en indien nodig doorverwijzen”, aldus Vlayen. “Is je huisarts niet beschikbaar, dan kan je terecht in de huisartsenwachtpost. Dit doe je enkel wanneer je een dringend medisch probleem hebt, dat niet ernstig genoeg is voor spoed, maar ook niet kan wachten tot je eigen huisarts beschikbaar is.” Maar wanneer moet je dan naar spoed? “Bij spoedgevallen kan je terecht als je wordt doorverwezen door de huisarts of als je met de ziekenwagen wordt binnengebracht na een oproep naar het noodnummer 112. Op eigen initiatief kan dit enkel bij levensbedreigende situaties, ernstige letsels zoals brandwonden of botbreuken, of als je plots zwaar ziek bent zoals bij vermoeden van hartaanval of een beroerte. Mensen vinden niet altijd de juiste weg naar medische hulp en zijn soms erg ongerust over klachten die ze ervaren. Hun huisarts is dan vaak het eerste aanspreekpunt maar wanneer deze niet beschikbaar is, moeten ze de keuze maken tussen even afwachten, de huisartsenwachtpost of de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis.”

Website

De website www.moetiknaardedokter.be kan een handig hulpmiddel zijn om de juiste keuze te maken. Dokter Vlayen legt uit: “Door gebruik hiervan te maken komen mensen niet onnodig op de huisartsenwachtpost of spoed terecht. Dit bevordert de wachttijden voor hen die wel dringende zorg nodig hebben, zo wordt het voor iedereen beter.”

Waar moet je naartoe voor dringende medische hulp flyer