De oversteekplaatsen in de omgeving van enkele basisscholen zijn flink aan het vervagen. “Het is het tweede schooljaar op rij dat de zebrapaden aan de school van ons kind niet wordt opgefrist”, klinkt het bezorgd bij ouders van twee Truiense scholen. Raadslid Filip Moers (Vooruit) kaartte het probleem maanden geleden al aan op de gemeenteraad: “Deze schepen zoekt altijd maar uitvluchten. Spuit nu toch gewoon die belijning en die zebrapaden! Hoe moeilijk kan het zijn?”

Ouders van Freinetschool Het Wijdeland te Brustem in de Geelstraat deden hun beklag bij de lokale politie. “We appreciëren de inspanningen van de politie om bij de start van het nieuwe schooljaar alles veilig te laten verlopen. Daarom is het zo jammer dat de zebrapaden er maar schraal bijliggen. Je ziet ze bijna niet meer. Het heeft jaren geduurd eer er een zebrapad kwam, en sinds vorig schooljaar bleef er zeer weinig van over. Verder dringen we erop aan om van de Geelstraat een éénrichtingsstraat te maken. Nu is het bij het begin en op het einde van de schooldag een gevaarlijk kluwen aan de schooluitgang.”

Aan Leefschool De Villa in de Zoutstraat, midden in het stadscentrum, klinken dezelfde bezorgde geluiden. “Wij wandelen met ons kind via de Rijschoolstraat naar de Zoutstraat en daar is bijna niet meer te zien dat het een oversteekplaats is. Binnenkort wordt het sneller donker. Veilig is dat toch niet.” Ook bij de Truiense politie kwamen er meldingen binnen. “We hebben het probleem aangekaart bij de stad. Meer kunnen wij niet doen”, reageert men daar.

Hetzelfde liedje

Raadslid Filip Moers (Vooruit) kwam vorig jaar over dit probleem nog tussen op de Truiense gemeenteraad en confronteerde toen schepen Johan Mas (Open Vld) van Openbare Werken. “Ik krijg als antwoord altijd een hoop uitvluchten”, foetert Moers. “Het mag niet te koud zijn, het moet droog zijn. Stop daar toch mee. Spuit die belijning en die zebrapaden toch in de zomerperiode. Elk jaar is dat opnieuw hetzelfde liedje.” Voor zijn collega Gert Stas (Vooruit) ligt het probleem bij de aansturing van het stadswerkhuis. “Het rommelt daar al een hele tijd. Er zitten ook teveel hoogopgeleide mensen en te weinig arbeiders die de concrete werken in de openbare ruimte moeten uitvoeren. Dit had gemakkelijk op de zomerplanning kunnen staan maar dat gebeurde weeral niet. Het draait er echt vierkant. De komende week is er droog weer voorspeld. Ik stel voor dat schepen Mas er meteen invliegt. Hij is schilder van beroep en heeft wellicht nog wat restjes verf die hij bij elkaar kan kappen”, aldus Stas.

Schepen Mas vond toen op de gemeenteraad dat Gert Stas zich beter bezig zou houden met lesgeven. Deze keer reageert hij niet. Burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) doet dat wel: “We hebben recent een mobiliteitsoverleg gehad en we zijn bezig met de uitrol ervan. Er is een achterstand op de technische dienst, maar de aanpak van de zebrapaden volgt een van de komende weken. Wat betreft de Geelstraat: ik heb die vraag horen passeren, maar die was nog niet tot bij mij gekomen. We gaan dat bekijken, maar we moeten ook denken aan de mensen die er wonen. Die moeten nog aan hun huis geraken.”

Tekst en foto’s © rdc