In het dameshandbal krijgt Handbal Sint-Truiden, nationaal kampioen en winnaar van de Beker van België, het komende seizoen versterking van Mirthe Boiten en Bo Hogenboom. De twee speelsters waren het voorbije seizoen actief bij Geleen (Nederland) en willen maar wat graag met Sint-Truiden hoge toppen scheren. Er wordt al volop mee getraind en de ganse ploeg gaat in juli op stage naar Slovenië.

 

De twee nieuwkomers bij Dames 1 zaten de laatste weken nog volop in de boeken gedoken maar hebben nu tijd voor een babbel. Bo Hogenboom wordt 21 deze zomer en studeert fysio-therapie. “Wat ik fijn vind aan mijn school is dat ik zelf de urenpakketten kan samenstellen”, vertelt ze. “De school heeft een goed beleid ten aanzien van topsporters. Ik trainde de voorbije weken al wekelijks mee in Sint-Truiden.” Bo startte met handbal spelen op haar zes jaar. Ze doorliep de jeugdopleiding en stapte in 2018 in de nationale divisie in Nederland, waar ze tot nu speelde. Wat gaat haar rol zijn in bij Dames 1 Sint-Truiden? “Ik zal op pivot spelen. Ik vind het leuk om cirkelspeler te zijn. Je loopt je vrij , je loopt in de gaten en je brengt wat chaos bij de tegenstander. Ik kijk er echt naar uit om in deze fijne ploeg te starten.”

In beeld hieronder: Bo Hogenboom in actie. Handbal is haar passie. 

(Lees verder onder de foto’s)

Mirthe

Ook de Hasseltse Mirthe Boiten (20) kijkt uit naar de overstap. Zij studeert Dierengeneeskunde. “Ik kom uit een sportieve handbalfamilie”, steekt Mirthe van wal. “Mijn papa, mijn nonkel en mijn broers deden niets anders. Ik wilde bewijzen dat meisjes ook kunnen handballen. Ik speelde de afgelopen vijf jaar in Nederland, in dezelfde ploeg als Bo, en had de laatste tijd contact met andere ploegen en clubs. En zo ben ik nu in Sint-Truiden terecht gekomen. Ik wil echt alles geven voor de ploeg. Ik zal mijn studies spreiden over een aantal extra jaren. Mijn rol zal een hele uitdaging zijn. In de middenbouw moet ik het overzicht behouden en het spel verdelen. In de verdediging heb ik een leidende rol, waarbij je veel moet communiceren. Het komt erop aan de juiste samenhang te creëren.” Mirthe traint maar liefst 8 keer per week. “Ik ben elke dag met handbal bezig. Er zijn 5 à 6 zaaltrainingen en ik train ook op mezelf extra.”

(Lees verder onder de foto’s)

In beeld hieronder: Mirthe

 

Beeld hierboven: Mirthe en haar broers : Tristen Boiten is haar oudste broer (25) spelend bij de 1ste ploeg van V&L Geleen (in het witte shirt) en Jona Boiten (23) die bij de 1ste ploeg van Hubo Handbal speelt (in het donker blauwe shirt)

Slovenië

Dat het met Dames 1 super goed loopt zien we zelf ook op de Haspengouw Markt. Daar staan speelsters Aude Scheldeman en Lize Putseys als volleerde marktkramers zakken met koekjes te verkopen, met centraal in het kraam dé beker van het kampioenschap. “We gaan in juli op stage naar Slovenië, naar een ski-oord waar heel wat topploegen gaan trainen. Dus staan we hier om de kas wat aan te dikken. Onze ploeg hangt heel goed aan elkaar”, vertellen ze enthousiast. “We trainen hard. We zijn ook blij met de komst van Mirthe en Bo.”

Professioneel

Claus Putzeys, vader van speelsters Fien en Lize, trekt aan de kar van het vrouwenhandbal in het bestuur van de club. “Als club willen we vooral inzetten op omkadering, goede opleidingen en stages. In Sint-Truiden werken we aan ons niveau door stages te organiseren en vriendschappelijke wedstrijden te spelen in Frankrijk en Nederland. De federatie is op de kar gesprongen door werk te maken van een BENE-League voor vrouwen, met twee of drie teams per land. Maar daar hangt een kostenplaatje aan vast. En om die budgetten rond te krijgen moeten we beroep doen op vrijwilligers, want subsidies zijn er helaas niet.”

De club houdt vandaag, zaterdag 24 juni, een familiedag waarbij ouders het tegen hun kinderen opnemen. Iedereen is welkom om te komen kijken naar het handbalgebeuren in de Sportlaan 2 op Nieuw Sint-Truiden.

In beeld: Aude Scheldeman en Lize Putseys: “Iedereen spant zich in om geld in het laatje te krijgen want als handbalploeg staan we financieel volledig op eigen kracht”