Het ABVV organiseert op dinsdag 14 februari een algemene actiedag. Ze eisen meer koopkracht en meer fiscale rechtvaardigheid. De acties staan provinciaal ingepland. In onze provincie Limburg kan het zijn dat de bussen normaal rijden omdat de vakbond alternatieve acties plant. De bereidwilligheid om gewoon uit te rijden is groot, maar sommige buschauffeurs nemen wellicht deel aan die alternatieve acties. Samengevat: De Lijn zit op Valentijn met een (klein?) tekort aan personeel.

 

Omdat het provinciale acties zijn kijken we vooral naar Limburg en Vlaams-Brabant. Volgens een woordvoerder van het ABVV zal daar vooral ingezet worden op een online sensibiliseringscampagne via sociale media en een persbericht. “Ook ludieke acties op markten met rozen en deurhangers met QR-codes”, staan ingepland. “Daarna houden we een sensibiliseringsacties op de werkvloer en in enkele wijken van Hasselt. Het kan dus zijn dat de bussen normaal rijden maar dat enkele buschauffeurs deelnemen aan onze acties en dus niet beschikbaar zijn.”

Op woensdag 15 februari zal de dienstverlening alleszins terug normaal verlopen. Vervoersmaatschappij De Lijn zal alvast een aangepaste dienstregeling uitwerken. Die wordt samengesteld op basis van de werkwillige chauffeurs. Volgens onze informatie zou de bereidheid om uit te rijden groot zijn. Maandagavond 13 februari zal je kunnen nagaan hoe die planning eruit ziet, en of je naar en nadien terug van een bestemming thuis geraakt.

De routeplanner, zowel op de website als in de app, toont alle ritten die zullen rijden op dinsdag 14 februari. Ritten die niet rijden, worden niet getoond. De link vind je hier.

https://www.delijn.be/nl/routeplanner/

Foto © TruiensNieuws