Ten Huize van stelt mensen voor die een band hebben met Sint-Truiden en hierbij hun vereniging, bedrijf, hobby, … willen delen met anderen (info: robikske@gmail.com)

Luc Janssens is een gepensioneerde knaap die school gelopen heeft tot 1970 in Sint-Aloysius te Zepperen waar hij Grieks-Latijn studeerde. Hij diende in het leger van 1970 tot 2007 waar hij actief was als Onderofficier bij de Belgische Luchtmacht. Zijn ziel en hobby liggen echter bij het scoutisme.

©Mediahaspengouw

Scouting
De scouts zijn gestart in 1910 in de Verenigde Staten. We kennen ze vooral als de padvinders of de verkenners. Denken we maar aan de actieve scoutsbewegingen in de buurt: Sint-Trudoscouts, Sint-Augustinusscouts, Sint-Martinusscouts Velm en Sint-Leonardusscouts Zoutleeuw.

Luc kun je als één van de bezielers van de scouts noemen. Hij heeft sinds zijn jeugd tot heden zich toegewijd aan de scouts. Hij voegde zich bij de Belgische scouts als jeugdlid, en ontwikkelde zich tot volwassen lid.

©Mediahaspengouw

America
Als lid van de Belgische Luchtmacht (Ramstein Air base) kwam Luc in contact met de Amerikaanse scouting. Sinds maart 1982 is hij aangesloten als vrijwilliger bij de Boy Scouts of America en heden als Assistant Scout Master van Troop 457 (Brussels American School).

Doordat Luc veel in het buitenland zat door zijn werk, was hij bij verschillende scoutsgroepen actief. Denken we maar aan de Ramstein Boy Scouts Troop 156, Charlemagne district van de Transatlantic Council, dat scoutsgroepen omvat in Europa, Afrika, Midden Oosten en Centraal Azië, … dus zowel nationaal en regionaal. Luc werd in 1982 assistent-scoutmaster bij Troop 156 en was de oprichter van een Varsity Scout Crew. Dit verdient zeker een pluim.

©Mediahaspengouw

Wood Badge
Luc behaalde zijn Wood Badge in 1983 en ontving deze in 1984 op een uitzonderlijke plaats, het ziekenhuis, waar hij ongelukkig terechtgekomen was na een busongeval tijdens een skitrip met de scoutsgroep. Hij heeft meer dan 9 maanden in meerdere ziekenhuizen  gelegen en had nog een lange revalidatie te gaan. Gelukkig kon hij rekenen op de steun en toeverlaat van verschillende scoutsleden, vooral de Amerikaanse scouts, die hem er bovenop hielpen.

Toen Luc terugkeerde naar België, werd hij lid van het Charlemagne District Committee waar hij gedurende twee lange periodes als Camping Chairman of Campingcomité lid was. Hij was organisator of medeorganisator van minstens 15 districtcamporees in drie landen, waaronder de Charlemagne’s BSA centennial camporee in 2010.  Zo verzorgde hij allerlei zomerkampen en organiseerde hij allerlei trainingscursussen voor zowel leiders als scouts.

Wie droomt er niet van om eens een buitenlands kamp mee te maken en een unieke ervaring op te doen? Of een uitwisseling met een andere scoutsgroep te organiseren en nieuwe horizonten te bewandelen? En in het bijzonder, nieuwe vrienden voor het leven te maken?

Als promotor voor de scouts sloeg hij ook aan het verzamelen van scoutsmateriaal.

Verzameling
Luc heeft een immens grote verzameling opgebouwd in het kader van de scouts.

 • Badges
 • Dassen
 • Tassen
 • Glazen
 • Kentekens
 • Vlagjes
 • Wandtapijten
 • Autootjes
 • Borden
 • Tijdschriften
 • ….

Als je weet dat Luc meer dan 3000 scoutskentekens heeft, een groot gamma van dassen van verschillende districten en Scoutsgroepen in allerlei kleuren, tijdschriften van Boy’s Life magazine van 1920 tot heden en Scouting magazine volwassenen 1950 tot heden in zijn bezit heeft, kun je al beseffen wat een mooie en waardevolle verzameling Luc heeft opgebouwd over scouting. Zo kan je bij zijn thuis ook genieten van mooie scouts wandtapijten van de Boy Scout of America.

Nieuw in de verzameling zijn mondmaskers van verschillende scoutsorganisaties. Zo ook zijn er kentekens uitgebracht met scoutsactiviteiten die niet doorgingen vanwege corona. De verzameling, blijft uitbreiden… de scouts is actief.

©Mediahaspengouw

Silver Beaver Award
In 2019 is de Silver Beaver Award uitgereikt aan Luc Janssens. De Silver Beaver Award, geïntroduceerd in 1931, is één van de hoogste onderscheidingen die een vrijwilliger kan bekomen. Ontvangers zijn geregistreerde leiders die door hun harde werk, zelfopoffering, toewijding en vele jaren van dienst een impact hebben gehad op het leven van de jongeren.

Dat deze mooie scoutsmemorabilia niet mag verloren gaan is een feit. Luc droomt ervan om een scoutslokaal te kunnen inrichten in Sint-Truiden of omstreken en er een klein museum van te maken. De collectie is er in elk geval.

Wie nog materiaal heeft over de scouts mag dit steeds bezorgen, ruilen of te koop aanbieden bij Luc zodat alle scoutsmateriaal mooi samenblijft.

Contactgegevens
Luc Janssens, Overbroekstraat 35, 3800 Sint-Truiden – Gelinden, +32 475 61 65 10, e-mail: charlemagne_scouterluc@yahoo.com, Facebook :www.facebook.com/luc.janssens.5