Woensdag 27/04 – 7 uur – De voorbije weken werd een tijdelijke werfweg aangelegd onderaan de rotonde Stayen in Sint-Truiden. De échte werken zijn zonet gestart. Je rijdt vanaf nu via een versmalde tijdelijke rijweg en een T-kruispunt.  Uitkijken dus. Een bus van De lijn reed zichzelf al eventjes vast.

Het verkeer zal de komende twee maanden de werken voor de aanleg van de turborotonde passeren. En dat zal niet gemakkelijk zijn. Een chauffeur van De Lijn die met zijn gelede bus (‘harmonicabus’) die van Tienen kwam en wilde afslaan kwam vast te zitten, wellicht door een verkeerde inschatting. De Tiensesteenweg richting het centrum sluit namelijk op de werfweg aan, waardoor er een tijdelijk drietaks kruispunt ontstaat. Als alles volgens planning verloopt, kan in de zomer het verkeer al over de nieuwe rotonde rijden, met uitzondering van de bijkomende bypass van Tienen naar Luik en de parallelweg.

AWV bouwt de rotonde van de Zoutleeuwsesteenweg met de Tiensesteenweg (N3) en de Haspengouwlaan (N3) om tot een turborotonde met extra capaciteit. Automobilisten moeten daarbij straks voorsorteren en dus al van voor rotonde de juiste rijrichting kiezen. Voor het verkeer van Tienen naar Luik en Hasselt komt een bijkomende bypass zodat dat verkeer de rotonde niet hoeft te gebruiken. We willen zo de doorstroming op de rotonde verbeteren, in deze drukke omgeving met het vele verkeer en de omliggende trekpleisters.

De werken die vandaag gestart zijn verlopen in verschillende fases. De aannemer legt in de eerste fase de rotonde zo goed als volledig aan. Vermoedelijk eind juni zal het verkeer al deels over de rotonde kunnen rijden. Tot aan het bouwverlof begin juli wordt gewerkt aan de Tiensesteenweg richting het centrum. Daarna gaat de rotonde open, uitgezonderd de bypass voor doorgaand verkeer van Tienen naar Luik. De zone van de bypass en de parallelweg wordt in het najaar aangelegd, als in die zone de nutswerken zijn uitgevoerd.

Minderhinder-maatregelen

Door de drastische wijziging van vandaag zal de Tiensesteenweg richting het centrum aansluiten op de werfweg. Zo ontstaat er tijdelijk een drietaks kruispunt. Een overzicht:

  • Verkeer tussen Tienen en Sint-Truiden-centrum verloopt via het tijdelijke drietaks kruispunt. Ook verkeer van Luik kan via dat kruispunt het centrum bereiken.
  • Verkeer staduitwaarts richting Luik en Gingelom zal een omleiding volgen via de Montenakenweg, om het tijdelijke kruispunt te ontlasten.
  • De Zoutleeuwsesteenweg wordt ter hoogte van de rotonde afgesloten tot eind juni. Verkeer van en naar Zoutleeuw volgt een omleiding via Wilderen.
  • Voor fietsers geldt er een veilig alternatief rond de werfzone, via de fietsknooppunten langs de Volmolenweg en Truierweg