Vanaf maandag 17 juni zullen automobilisten grote verkeershinder ondervinden op de E313 tussen Lummen en Hasselt. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start namelijk met de bouw van een nieuwe spitsstrook op de E313 tussen Lummen en Hasselt-West. Het Agentschap waarschuwt voor lange files. De werkzaamheden zullen enkele maanden duren.

De 7 kilometer bijkomende spitsstrook in de richting van Luik moet de doorstroming verbeteren en files en sluipverkeer verminderen. De nieuwe spitsstrook op de E313 loopt van het knooppunt in Lummen tot aan de afrit in Hasselt-West en moet de files tijdens de spits helpen oplossen. Het AWV moet het hele wegdek van de E313 richting Luik vervangen, bruggen aanpassen, en dynamische borden plaatsen. Tijdens de werkzaamheden zullen er op de E313 in beide richtingen minder of smallere rijstroken zijn. Vanaf maandagochtend 17 juni rijdt het verkeer richting Luik over slechts één rijstrook van het knooppunt in Lummen tot Hasselt-West. De afritten van Zolder-Lummen en Hasselt-West blijven open. Richting Antwerpen tussen Hasselt-West en Lummen zijn er twee versmalde rijstroken. AWV vernieuwt de rijweg met een geluidsarme toplaag asfalt. Daarnaast komen er nieuwe pechhavens naast de snelweg en AWV vernieuwt de op- en afritten Zolder-Lummen (complex 26) en Hasselt-West (complex 27). Het hele project zal zo’n jaar in beslag nemen. De grootste verkeershinder is er vanaf maandag 17 juni tot diep in dit najaar.

E314

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt dat er bij Lummen ook problemen op de E314 worden verwacht. Immers, het verkeer dat vanuit Genk of Leuven de E313 richting Hasselt wil, zal mee moeten aanschuiven op één rijstrook. Automobilisten worden geadviseerd om rekening te houden met extra reistijd en, waar mogelijk, alternatieve routes te kiezen.