De jaarlijkse Queen of Fashion lokt zoals gewoonlijk een aantal kandidaten van rond de 20 jaar. Niet zo voor Yana Van Melder. Met haar 29 levensjaren op de teller hoopt ze stiekem toch hoog te eindigen. “Ik wil dat we weer voor elkaar kiezen omdat we gewoon zijn wie we zijn.” TruiensNieuws sprak met Yana in het stadspark van Sint-Truiden.

Yana is in het dagelijkse leven leerkracht in het Buitengewoon Onderwijs De Sterretjes in Tienen. “Ik werk met kwetsbare jongeren, en ik weet wat het is om kwetsbaar te zijn. Met mijn deelname aan Queen of Fashion wil ik tonen aan mijn leerlingen en aan iedereen dat je jezelf niet moet veranderen. Ik merk hoe vaak jonge mensen zich ongelukkig voelen met zichzelf en zich willen laten veranderen, botox en zo. Sociale media met een zogenaamd perfecte wereld is daar niet vreemd aan. Dus ik wil er een duidelijke kanttekening bij maken: jongeren mogen weten dat ze best tevreden mogen zijn met zichzelf!”

“De activiteiten bij Queen of Fashion, de deelname eraan, het geeft me een boost. En ik zie dat het dat ook bij anderen doet.” – Yana Van Melder

Scheurtjes

Yana kreeg in haar leven wel wat tegenslagen te verwerken. Ze kampte met pesterijen in haar jeugdjaren en daarbovenop kwam het medische verdict dat bij in haar slagaders scheurtjes werden vastgesteld. “Ik werd plots op non-actief gezet, mocht niet gaan werken, verplicht volledige rust. Als je weet dat ik heel veel deed, zoals aan sport, omdat ik veel energie heb, dan was dat wel een slag. Ik had eerder een aanbod afgeslagen van een fotograaf maar toen ik dus een zee van tijd kreeg dacht ik dat toch eens te proberen. Er werd een mooie fotoreportage gemaakt in de Japanse Tuin in Hasselt, en een productiehuis koos me voor een fotoshoot voor Natuurpunt. Toen ik op de website van een van de fotografen de Queen of Fashion-verkiezing zag, twijfelde ik geen seconde.” Daarnaast staan er nog fotoshoots op het programma zoals bij Saar in de Stapelstraat in Sint-Truiden.

Ondertussen gaat het ook weer beter met Yana’s gezondheid. “Ik ben een bezige bij, ik ben ook heel tevreden met mijn job, maar ik zou misschien via studies nog wat willen inzoomen op het menselijk gedrag. Dat boeit me enorm.” En wat is zo typisch aan haar eigen gedrag? “Ik zet geen masker op. Ik ben zoals ik ben. De vriendinnen kennen mij zo. Ze zeggen dan: ‘Daar is Yana. We gaan weer goed kunnen lachen’. Daarnaast is reizen een passie van Yana. “Ik reis ontzettend graag. Mijn trektocht van drie weken door Peru zal ik nooit vergeten. Ook Marokko en Griekenland zijn mooie landen.”

Boost

“Queen of Fashion kan me best wel bekoren”, vervolgt Yana. “Iedereen kan en mag meedoen, ongeacht wie je bent. Het is een fijn avontuur met cursussen in zelfvertrouwen, make-up, teambuilding, catwalking, fotoshoots, choreo, micro-teaching (de techniek om spontaan te leren praten, nvdr.). Ik zie bij de jongeren die eraan deelnemen dat ze groeien in wie ze zijn. Mooi! Ook de coach zegt letterlijk ‘ik wil van jullie zelfzekere vrouwen maken’. Heerlijk, toch?!”

                                                                                                     

Foto’s © Media Haspengouw