Met de kunstwedstrijd Sweet devotion dagen de organisatoren iedereen uit om met oude en nieuwe (heiligen)prentjes aan de slag te gaan. De unieke tentoonstelling vindt plaats in het najaar in Sint-Truiden, in de expositieruimte van De Mindere. Helden zijn van alle tijden.

Met Sweet Devotion pakt Museum De Mindere in het najaar uit met een nieuwe expo over prentjes met eigenzinnige helden van vroeger en nu. Peter Preuveneers van De Mindere legt uit: “Vroeger, veel meer dan nu, richtten mensen zich als het oorlog was, bij rampen of ziekten, zoals bijvoorbeeld de pest, tot heiligen. Die werden afgebeeld op kleine kaartjes, al dan niet met een inspirerend tekstje erbij, de zogenaamde ‘devotieprenten’ of ‘heiligenprentjes’. Een heiligenprentje was een hulpmiddel bij gebed of bij een heiligenverering. Een hulpmiddel om verdriet en rouw te kunnen plaatsen, om onheil af te wenden.”

Maak je eigen helden

De nieuwe tentoonstelling start in het najaar. En iedereen kan er deel van uitmaken. Preuveneers lanceert een oproep: “Het museum De Mindere daagt je uit om aan de slag te gaan met (heiligen)prentjes. Om deze naar je eigen smaak en artistieke creativiteit in te vullen. Of om een heel nieuw prentje te creëren van jouw eigenzinnige held. Dus bij deze een oproep om te tekenen, schilderen, collages te maken, fot’s en filmpjes van jouw eigentijdse inspirerende figuur of een persoon van vroeger die jou op de een of andere wijze vandaag houvast, moed of kracht geeft. Bij wie kan jij terecht? Wie troost jou? Bij wie of wat voel je verbondenheid? Verras ons en de wereld met jouw zelf gemaakte prentje”, besluit Preuveneers.

Sweet Devotion praktisch bekeken

De enige voorwaarde van de kunstwedstrijd is dat het gemaakte werkje een maximale grootte heeft van een A6 (= een postkaart) of een filmpje van maximum 30 sec. is. Je kan ook kiezen om een kalligrafische tekst te maken. Een combinatie van beeld en tekst kan ook. Elk werkje moet gepaard gaan met een kort woordje uitleg en ingediend worden voor 15 juni 2022 via www.demindere.be/upload-pagina . De winnaar ontvangt 250 euro. De laureaten worden tijdelijk tentoongesteld in Museum De Mindere in Sint-Truiden en krijgen aandacht op de website en de sociale media van het museum. De nieuwe tentoonstelling ‘SWEET DEVOTION’ vindt plaats van donderdag 8 september tot donderdag 15 december 2022.

(Foto bij dit artikel is een werk van Leen Jansen)