Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden is in aantocht nog 38 dagen tot de 75ste Verloren Maandagstoet. En het carnaval van Sint-Truiden zit in de lift. Het bewijs daarvan is de opnieuw uitverkochte Prinsen Pronknacht van nu zaterdag in de sporthal van het Koninklijk Atheneum in de Jodenstraat. Weernaar de sporthal, ja, want de feestzaal in de Gazometersitebleek vorig jaar té klein voor de carnavalsgekte. De sporthal van het Atheneum is immers de grootste beschikbare locatie om zo’n carnavalszitting te houden. Naast gekende (carnavals)artiesten staan ook de eigen Sint-Truidensecarnavalsverenigingen opnieuw op het podium én de eigen Sint-Truidense Phil Kevin.

Een weloverwogen beslissing, weet Jo Sneyers, Opper van de Raad van Elf. “Vorig jaar hadden we al sterke optredens van lokale verenigingen in de nieuwe stadsfeestzaal in de Gazo, maar dan op de carnavalsmatinee op zondagnamiddag. Dit kon alleen maar vervolgd worden. Dus in ons 50-jarige jubileum vonden we het tijd om terug te keren naar de rootsvan de aloude traditionele Prinsenzittingen. Vier verenigingen brengen een sketch of een liedje en daar zijn we alvast zeer verheugd over. En tot op de dag van vandaag blijft dit vrij uniek in onze provincie. We zijn er zeker van dat ook de lokale optredens in de smaak zullen vallen bij de feestvierders die vanuit heel Vlaanderen en zelfs uit Nederland naar onze stad komen.”

En de gastheer van de avond? Die blijft vrij rustig. Stadsprins Gert den Eerste volgt natuurlijk de werking van zijn Raad van Elf van kortbij op. Stadsprins Gert: “Het waren drukke voorbereidingen, maar de Orde van de Commeduur is duidelijk er klaar voor. Dinsdag nog een laatste vergadering gehad en gisteren (woensdag) hebben we nog een interview gegeven voor Radio Benelux om reclame te maken voor de Prinsen Pronknacht die eigenlijk al uitverkocht was. Dit zijn toestanden zoals in Keulen waar carnavalszittingen ook al ruime tijd op voorhand uitverkocht zijn. Maar dat doet ons deugd. Want mijn dochter Stadsjeugdprinses Amelie en ikzelf zullen er alles aan doen om er voor de meer dan 1000 aanwezigen een onvergetelijke avond van te maken.” Stadsprinsen Amelie en Gert werden op 11 november voorgedragen als stadsprinsen 2020 uit de Orde van de SacréCoeur dat zijn 11de jubileumjaar viert. Ook zij staan op de bühne van de Prinsen Pronknacht.

De eigen Sint-Truidense verenigingen die zullen deelnemen zijn carnavalsvereniging Geweldig met een komische sketch, de Vrouwlie van de Raad van Elf met een carnavalsliedje en carnavalsvereniging Orde van de Sacré Coeur met hun onlangs uitgebrachte covernummer “Zeg ‘es Truineer”. De Oppenheimers Blaaskapel uit Velm met hofzanger JoskeBronckart staan in voor de muzikale begeleiding maar brengen ook de beste Sint-Truidense carnavalsliedjes van de voorbije 50 jaar. Verder op het programma staat de eigen Sint-Truidense Phil Kevin die dé ambiancemaker blijkt op menig Vlaamse podia. Uit Nederland komen Marleen Rutten, Big Benny, Frans Theunisz en het Feestteam. De nacht wordt verder ingezet met coverband Fons en die van Ons uit het noorden van onze provincie.