Truienaar Robby Swerten is zwaar slechtziend. Hij vertelde op de Haspengouwse radio Trudo FM honderduit over zijn marathon in New York, samen met sidekick Dora Dirix. Het touw dat hen verbond zorgde ervoor dat ze in de drukte bij elkaar konden blijven en waar Robby naartoe moest lopen. De opbrengst van zijn gesponsorde tocht ten voordele van de CliniClowns bracht maar liefst 6222,88 euro op.

Robby leeft zelfstandig in hartje Sint-Truiden, met steun van zijn ouders en zijn loopbegeleiding. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het zicht van Robby nog achteruit zal gaan. “Je hoort wel eens dat dat bij anderen wel het geval is”, vertelt hij. “Gelukkig blijft mijn zicht stabiel. Uit mijn linkeroog zie ik niets meer, en uit het rechteroog nauwelijks. Maar ik heb me erop voorzien moest ik volledig blind worden. Ik lees met het brailleschrift.”

Robby is ook actief bij Kando in Sint-Truiden, de club 2030, het vroegere KVG (Katholieke Vereniging voor Gehandicapten). Hij doet er de administratie. “We gaan al eens bowlen, volgende week is er ons kerstfeestje, en ons jaarprogramma ziet er goed uit. Zo gaan we naar Mondo Verde, een daguitstap in de maand mei.” Robby hoopt dat nog mensen met een beperking zich aansluiten, en ook mensen die als vrijwilliger willen komen ondersteunen. Dat kan via de Facebookpagina Club2030 Kando of via www.kando.be

Beeld © rdc