Dat is het gevolg van het nieuw Vlaams regeerakkoord. De Vlaamse overheid neemt de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ over voor de betaling van de ambtenarenpensioenen én geeft de gemeenten extra budget omwille van hun open ruimte. Dat vernamen de Truiense schepenen Jelle Engelbosch en Jo François van de N-VA-minister van Financiën Matthias Diependaele uit de regering van Minister-President Jan Jambon.

Naast deze bijkomende financiering blijft ook het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor onze steden en gemeenten, de komende jaren elk jaar met 3,5% groeien.

De nieuwe Vlaamse regering wil de gemeenten zo meer ademruimte geven. Financieel staan veel steden en gemeenten er niet goed voor. De Vlaamse Regering komt hen nu te hulp met 1,33 miljard aan extra middelen, waarvan 4 miljoen euro naar Sint-Truiden zal gaan. “Dit bijkomend budget is een belangrijke steun voor gemeenten met een groot grondgebied zoals Sint-Truiden. Het helpt ons om de komende jaren slim te investeren, om onze infrastructuur op niveau te houden en toekomstgericht te verbeteren, en dat zowel in Sint-Truiden als in onze deelgemeenten”, aldus schepen van Financiën Jo François.

“Deze Vlaamse bijdrage komt iedere Truienaar ten goede. Het geeft onze stad een flinke duw in de rug zodat we de uitdagingen van de toekomst nog beter kunnen aangaan, maar het is vooral ook een troef voor onze economie en het aantal jobs in onze regio. Met deze Vlaamse steun willen we bouwen aan een sterk Sint-Truiden van de toekomst”, besluit eerste schepen Jelle Engelbosch.