Op 25 april vond de eerste ‘Sustainable Tech Day’ plaats op Greenville, de LRMincubator voor duurzaam ondernemen en circulaire economie in Limburg. Een twintigtal bedrijven tekenden present met nieuwe innovatieve toepassingen op het vlak van hernieuwbare energie, waterstof, mobiliteit, water en afval. Met meer dan honderd aanwezigen was de eerste editie van de Sustainable Tech Day meteen een uitverkochte editie.

“Een levend bewijs dat er niet alleen nood is aan duurzaam ondernemen, maar ook veel interesse in verdieping van dit thema”, stelt Shaun Van Nerum, medeoprichter van Project Pura en initiatiefnemer van de Sustainable Tech Day. Project Pura voert onderzoek uit naar de duurzaamheidsnoden van grotere bedrijven en verbindt deze bedrijven dan met de juiste partners die hen kunnen helpen te verduurzamen. “Vandaar het idee om een technologiebeurs in Limburg te organiseren die enerzijds bedrijven inspireert rond duurzaamheid en die anderzijds bedrijven met een duurzame focus met elkaar connecteert. Greenville en Cleantech Flanders trokken mee aan de kar van deze technologiebeurs, Hogeschool UCLL en VKW Limburg stapten in als structurele partners. Deze eerste editie was meteen goed voor een volle bezetting”, aldus Van Nerum. “De technologieën zijn relevant voor grote (Limburgse) bedrijven uit de meest diverse sectoren, gaande van industrie en bouw tot voeding. Dat resulteert in een mooie mix van duurzame thema’s, waaronder energie, afval, transport, waterstof en verpakkingen. De interesse was alvast groot, want we moesten zelfs een wachtlijst voor standhouders aanleggen.”

Klinkende namen

Tussen de standhouders zaten heel wat klinkende namen van zowel binnen als buiten de provinciegrenzen, zoals het Vlaamse Waterleau, onderdeel van Group Machiels dat een brede waaier aan duurzame activiteiten ontwikkelde en vandaag voornamelijk actief is in hernieuwbare energie, industrieel & residentieel vastgoed en milieubeheer. “Waterleau is koploper inzake oplossingen voor duurzaam watergebruik”, vervolgt Van Nerum. “Dankzij het slim zuiveren van afvalwater en via maximaal water hergebruik, kunnen bedrijven hun water efficiëntie significant verbeteren, de energiefactuur én CO₂ afdruk sterk terugdringen.” Voor Waterleau telt élke druppel.

Ook tussen de bezoekers zaten heel wat bekende bedrijven, Vandersanden is één van de grootste baksteenproducerende familiebedrijven in Europa. Ze maken gevelstenen, straatstenen en steenstrippen, en bieden gevel- en straatoplossingen aan. “Together to Zero is onze belofte om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn”, klinkt het daar. “Project Pura en de Sustainable Tech Days zijn gelegenheden waar we bewust op inzetten om te verbinden met andere bedrijven, onze ervaringen te delen alsook te inspireren en om geïnspireerd te geraken van nieuwe technologieën en ideeën.”

Als locatie liet Project Pura zijn oog vallen op Greenville. Vorig jaar investeerde de Limburgse investeringsmaatschappij LRM nog fors in een facelift voor Greenville in Houthalen-Helchteren. Er kwam een nieuwe co-workingruimte bij, het vergaderaanbod en de kantoorunits werden uitgebreid en aangepast en ook het atrium en de cafetaria kregen een mooie upgrade. “Die inspanningen werpen hun vruchten af: er is weer leven in de brouwerij en er vinden regelmatig leuke initiatieven plaats, zoals deze Sustainable Tech Day”, besluit Shaun Van Nerum.