Op 1 mei vindt de 10e editie van de Haspengouw Tour plaats. Hoogdag voor veel autoliefhebbers. Tijdens dit evenement worden verschillende wagens tentoongesteld op de Grote Markt in Sint-Truiden tussen 9u30 en 10u30. Via de Clockempoort rijden de wagens daarna door naar onder meer Durbuy voor een daguitstap. Jaarlijks trekt dit evenement van AB Events heel wat bezoekers. Dit jaar is het een feestelijke 10e editie zonder coronamaatregelen. Wij spraken met organisator Dries Schietaert.

Aanstaande zondag, 1 mei, is het weer zover. Dan vindt Super Car Event plaats.

“Klopt, het is nu de 10e editie van de Haspengouw Tour. Een evenement dat eigenlijk in 2013 startte met een dertigtal sportwagens is nu uitgegroeid tot een evenement met 80 à 100 sportwagens.”

Autoliefhebbers weten allicht wat het concept precies inhoudt. Kan je even toelichten wat er precies te gebeuren staat?

“De Grote Markt in Sint-Truiden wordt voor de gelegenheid volledig afgesloten voor onze sportwagens. Mensen komen daar dan toe met hun Ferrari, Lamborghini, Porsche of Bentley bijvoorbeeld. Zij krijgen daar vervolgens een lekker ontbijt aangeboden door Cosmocafé en de Pacific. Nadien vertrekken de deelnemers voor een uitdagend parcours richting de Ardennen, waar ze gaan lunchen in Le Sanglier Des Ardennes, in de Bru’sserie. Dat is het restaurant waar Wout Bru chef-kok is. Nadien vertrekken ze opnieuw richting Limburg om te eindigen in de Martin’s Rentmeesterij in Bilzen. Het grote publiek is meer dan welkom in de voormiddag om te komen kijken naar al deze schitterende wagens.”

De mensen die de wagens besturen, zijn zij ook effectief de eigenaar ervan?

“Ja, dat zijn inderdaad hun persoonlijke wagens. In de meeste gevallen zijn dat zaakvoerders die graag eens een dagje uitgaan met vrienden én met hun sportwagen.”

Kon het event tijdens corona doorgaan?

“We hebben de afgelopen twee jaar wel kunnen laten doorgaan. De datum is wel een paar keer veranderd. Maar het is blijven doorgaan.”

En nu het 10-jarig bestaan vieren en met heel weinig corona-maatregelen.

“Ja voilà! We zijn erg blij dat de coronamaatregelen zo goed als voorbij zijn. We zijn nog blijer dat we nu een hele leuke editie tegemoet gaan. En dat het publiek terug mag komen kijken. Iedereen is welkom, jong en oud. Wij hopen een zo breed mogelijk publiek aan te trekken.”

De Haspengouw Tour is naar eigen zeggen jullie meest succesvolle event. Waaraan valt het succes te wijten?

“Het evenement is gegroeid met de jaren. Op onze eerste editie was Tom Boonen aanwezig en sinds toen is het zo een beetje in de media gekomen. En verder, de kwaliteit die wij leveren, de routes die wij uitstippelen zijn altijd zeer mooi. Wij proberen altijd nieuwe locaties te betrekken die mensen graag hebben. Zoals bijvoorbeeld Le Sanglier Des Ardennes. Dat is een prachtige locatie in het hartje van Durbuy. En vandaar trekt dat toch wat mensen aan om deel te nemen.”