Dubolimburg lanceert een campagne om het verwijderen en afvoeren van asbest professioneel en veilig te laten gebeuren. Er zijn premies voorhanden om het voor de particulier goedkoper te maken. De provincie speelt daarmee in op onze volksgezondheid. Heel wat Haspengouwse huizen kampen immers nog met asbest.

Dubolimburg gaat met de nieuwe actie in zee met met Ovam, de provincie Limburg en de bouwsector. De organisatie is al meer dan 15 jaar een betrouwbare partner voor iedereen die in Limburg duurzaam wil (ver)bouwen en wonen. Dankzij het objectieve advies en de begeleiding van De Huisdokter krijgen jaarlijks meer dan 400 particulieren het juiste maatadvies aan huis om hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Nu komt daar dus asbestverwijdering bij. Mét premies. “We willen de Limburger mee begeleiden naar een energiezuinige, een comfortabele maar ook een gezonde en een veilige woning”, zegt Bert Lambrechts (N-VA), gedeputeerde van Milieu en Natuur en voorzitter van Dubolimburg vzw. “Naast de aandacht voor isolatie, ventilatie, verwarming en hernieuwbare energie gaan we nu ook nadrukkelijk inzetten op het verwijderen van asbesthoudende materialen. We zullen de mensen aansporen om op korte termijn het eventuele asbest in en om hun woning op een veilige manier te laten verwijderen en afvoeren door Dubolimburg. Dankzij een nieuwe premie zal het factuurbedrag een heel stuk dalen.”

Werkwijze

Wie een vermoeden heeft van asbest in zijn dak, gevel of leidingisolatie maakt best een afspraak  met Dubolimburg. Zij sturen een asbestdeskundige ter plaatse die – eventueel via een labo-onderzoek – de aanwezigheid van asbest zal detecteren. Daarna zorgen geselecteerde professionals, al dan niet gecombineerd met het advies van de Huisdokter, voor het verwijderen en afvoeren.

Gezondheid

Asbest werd tot het eind van de jaren 1980 veelvuldig gebruikt in de bouwsector. In de loop der jaren werd echter duidelijk dat het inademen van asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Er is vandaag nog steeds veel asbest aanwezig in en rond onze woningen.

Campagne

De Asbestverwijderingscampagne wordt officieel gestart op Bouwinnovatie, dé Limburgse bouwbeurs die dit jaar plaatsvindt in de Trixxo Arena in Hasselt in de weekends van 6 t.e.m. 8 en 13 t.e.m. 15 mei. Dubolimburg zal op stand nummer 266 informatie en advies verstrekken. Dubolimburg organiseert op Bouwinnovatie ook infosessies op zaterdag 7 en 14 mei met als onderwerpen “Weg Met Asbest”, “Huisdokter Groendaken” en “Wegwijs In Het Premiedoolhof”. De Asbestverwijderingscampagne loopt nog tot en met december 2024.