Ook dit jaar deden een aantal vrijwilligers in diverse Haspengouwse gemeenten mee aan de World Clean Up Day. TruiensNieuws trok voor een keertje iets verder weg naar het mooie Landen. Plaats van afspraak was Domein ’t Park. Er kwamen veel vrijwilligers opdagen. Opvallend: er werd opvallend minder afval opgemerkt. Een mooie zaak.

De stad Landen mag dan in Vlaams-Brabant liggen, het uitzicht en de ondergrond (leemstreek) ademen puur Haspengouw uit. Zoiets stopt niet aan een provinciegrens natuurlijk. Getipt door een Truienaar die er jaarlijks gaat meedoen zagen we hoe tientallen enthousiaste vrijwilligers zonder talmen de Landense straten afschuimden, op zoek naar zwerfvuil. “Deze editie wordt er opmerkelijk minder afval opgepikt van de Landense straten”, vertelt schepen van Leefmilieu Saartje Ieven (foto) van de lokale partij L’anders. “Ik kan dit alleen maar toegejuichen. We hopen als stadsbestuur dat deze trend zich bij de komende zwerfvuilacties doorzet. Toch werden er nog een vijftigtal zakken vol restafval en PMD gevuld op een tijdspanne van 3 uur, wat uiteraard aanzienlijk blijft.”

Samen met de vele helpers sloot de schepen de opruimbeurt af met een lekker tas soep. De volgende zwerfvuilactie zal plaatsvinden in het voorjaar 2023 met de “Grote Lenteschoonmaak”.

Foto – © Rudi De Cock