Het jaarlijks terugkerende feest Haspengouw Ziiingt laat de editie van 2023 aan zich voorbijgaan wegens financiële problemen. De stad kiest nu voor een ander concept, dat van Parkies, waarbij vooral genieten van bekende artiesten zoals Abba4U en Sandra Kim vorig jaar massa’s volk aantrok in verschillende Vlaamse steden. Het Stadspark zal daarbij een centrale rol spelen. En wie komt er dit jaar?

“Als stad hebben we het budget voor Haspengouw Ziingt nu geïnvesteerd in Parkies”, vertelt Eerste Schepen Hilde Vautmans (Open Vld). “Het is dus de eerste keer dat het festival naar Sint-Truiden komt. Deze concertreeks gaat ons Stadspark doen vollopen. Mensen zullen er samen met buren en vrienden kunnen genieten van optredens in een sfeervol stadspark. Dat zijn daar altijd leuk ontmoetingsmomenten!” Net als Haspengouw Ziiingt zijn de Parkies-concerten gratis. “We gaan 6, 13, 20 en 27 juli en op 3, 10 en 17 augustus de concerten laten doorgaan zodat het risico op slecht weer gespreid wordt over meerdere dagen. Parkies is een welbekend concept: gratis gezellige concerten in een intieme setting. Bovendien staat de organisatie erom bekend om sterke artiesten aan te trekken.”

Het wordt dus een ander concept waarbij het voluit meezingen nog wel eens kan maar het vooral optredens zullen zijn die sfeer en gezelligheid brengen. In andere steden wordt er al decennia lang met veel succes op deze manier veel volk op de been gebracht. Of de stad ooit nog terugkeert naar Haspengouw Ziiingt? Vautmans: “In het najaar zullen we deze reeks Parkies-concerten evalueren. Laat ons eerst genieten en kijken hoe de Truienaar dit ervaart, en daarna zien we wel wat de mogelijkheden zijn”, besluit de schepen.

Line-up

En hier zijn ze dan in primeur: de artiesten die in Sint-Truiden zullen optreden: Karen Damen, MAKSIM, Günther Neefs, Topguns met Sean Dhondt, The Rocket Guy, Garry Hagger én Gustaph. Verder komen Bart Kaëll, Mama’s Jasje, Cookies and Cream en Gers Pardoel.

Met een uitgebreide tournee nam Sir Elton John afscheid van zijn publiek als live artiest. Dankzij The Rocket Guy, de band rond zanger Guy Harris, leven de onsterfelijke klassiekers van dé onbetwistbare Britse glamourkoning van de rockpiano verder op het podium en die brengen zij op 6 juli. The Rocket Guy laat je lekker meegenieten van het schitterende repertoire van de excentrieke, iconische Britse wereldartiest. ‘i’m Still Standing Standing’‘Rocket Man’‘Your Song’ en nog veel meer hits passeren de revue.

Gers Pardoel(‘Ik neem je mee’, ‘Bagagedrager’, ‘Zo Bijzonder’) speelt op 13 juli in Sint-Truiden. Op 20 juli is het aan Karen Damen om de avond te openen en dat met een voorsmaakje van haar nieuwe ‘One Woman Show’. Aansluitend is het de beurt aan Topguns, dat het publiek meepakt op een nostalgische muzikale trip naar de 80’s. Topguns is de nieuwste band rond zanger Sean Dhondt, Karen Damen’s echtgenoot en drummer Anthony Van der Wee, en gitarist John Miles Jr. (zoon van) zullen het publiek voluit laten meezingen met de pure 80’s-classics van o.a. Phil Collins, Bruce Springsteen, Simple Minds, INXS e.v.a.

Op 27 juli speelt de veelzijdige MAKSIM, die als ‘Vincent’ in de populaire Ketnet-serie #LikeMe bekend werd bij het grote publiek. Met zijn succesvolle debuutalbum ‘MAKSIM’ heeft hij heel wat stappen voorwaarts gezet en in afwachting van de opvolger, scoorde hij zopas nog een hit met zijn nieuwste single ‘Onder Invloed’. Op 3 augustus brengt Peter Van Laet met Mama’s Jasje hun grootste hits. Op 10 augustus komt onze Eurovisiesongfestival-revelatie Gustaph langs, die met zijn ‘Because of You’ recent 7de werd in Liverpool. Gustaph laat het publiek maar wat graag meegenieten van zijn unieke, veelzijdige stemgeluid. Stilstaan is geen optie, want deze kerel heeft zoveel talent dat hij werkelijk iedereen aan het dansen brengt. De Belgische topband ABBA4U grasduint opnieuw in het rijke verleden van Zweden’s bekendste popband aller tijden. Op 9 augustus kan je nog één keer meezingen met ‘Mamma Mia’, ‘Dancing Queen’, ‘Voulez-Vous’ en nog een rist ABBA-klassiekers tijdens het slotconcert.