Op zaterdag 17 september organiseert de stad haar jaarlijkse monumentenloop. Tijdens deze 7e editie loop je door het historische stadscentrum, langs monumenten en onverwachte plekjes, en zelfs door een roze kamer in museum De Mindere. Een andere verrassing is een kunstwerk in het Gazo-gebouw van de hand van Tom Herck waar je dwars door loopt.

De parcoursbouwers van de Monumentenloop zorgen elk jaar voor een aangepast parcours met nieuwe uitdagingen. Voor het eerst zorgt de Fruitvallei voor een groene toets die over een lengte van anderhalve kilometer voorzien is van lichtanimaties. Ook museum De Mindere is nieuw op het parcours met een roze kamer. Verder is er kunstenaar Tom Herck die een installatie in de ondergrondse parking van De Gazo heeft gebouwd waar de deelnemers doorlopen.

“Sint-Truiden is een prachtige monumentenstad”, geeft schepen Jelle Engelbosch (N-VA) ons mee. “De Monumentenloop is de ideale manier om al dat moois op een bijzondere en sportieve manier te beleven. Traditionele toppers als de abdijsite, de academiezaal, de Minderbroederskerk, de abdijtoren en het Oud Stadhuis zijn er natuurlijk weer bij. En Stayen, het bekende stadion van STVV, maakt na enkele jaren zijn comeback. Truienaars beleven hun patrimonium dankzij de Monumentenloop op een originele manier”, aldus schepen van Monumentenbeheer Jelle Engelbosch (N-VA). “Het wordt een sportieve totaalbeleving waar iedereen aan kan deelnemen, ook wandelaars.”

Inschrijven kan je via www.monumentenrunsinttruiden.be