Aanstaande zondag 24 september is het oogstmarkt in Sint-Truiden. Er zijn optredens van lokale artiesten, er is volksdans, animatie en veel sfeer. De culturele verenigingen zetten zichzelf in de kijker. Schepen Hilde Vautmans lanceert een nieuwe wedstrijd waarbij elke Truienaar een zelfgemaakte appeltaart kan binnenbrengen.

“We zijn op zoek naar de beste, de lekkerste appeltaart van Haspengouw”, steekt Eerste Schepen Hilde Vautmans (Open Vld) van wal. “Het is volop oogstmaand en we willen ons fruit in de kijker zetten. We roepen iedereen op zoals de hobbybakker, de thuisbakker, de oma’s, de mama’s en de dochters, om zondag je appeltaart binnen te brengen op de dienst Toerisme, met je recept erbij. Onze professionele jury met Ladychef Sofie Dumont, een fruitplukster en een warme bakker zullen proeven en beslissen wie de beste appeltaart heeft gemaakt. Het publiek mag ook proeven en punten geven. Er zijn heel wat prijzen voor categorieën zoals de mooiste appeltaart, de meest creatieve, de grappigste, de gezondste, de meest speciale,… zolang er maar echte Haspengouwse appel in verwerkt zit.” De schepen wil niet weten van andere soorten appels. “Onze fruittelers hebben het vaak zwaar te verduren gehad de afgelopen jaren en dus wil ik hen op deze manier een hart onder de riem steken.”

Fruitstad

Voor Vautmans is iedereen uit Haspengouw welkom om mee te doen. Kandidaturen moeten ten laatste vrijdag 22 september binnenlopen bij de dienst Toerisme. “De taart breng je best lekker vers op zondag binnen tot 14 uur. Ze worden uitgestald in het stadhuis. Om 15.40 uur maken we de winnaars bekend.” De schepen onderstreept dat het een taart moet zijn. “Je kan er naast de Haspengouwse appel ook ander fruit, pudding of iets verrassends in verwerken, maar het moet een taart zijn, geen cake.” Het winnend recept van de beste appeltaart zal door verschillende bakkers gebakken worden en misschien zelfs aangeboden in de horeca. “Ik roep alle Truienaren op om mee te doen. Sint-Truiden is toch dé fruitstad bij uitstek. Hopelijk wordt dit een blijver”, besluit Hilde Vautmans. Het reglement van de wedstrijd kan je nalezen op de website van de stad.

Praktisch

Oogstmarkt

Grote Markt, Sint-Truiden – van 13 tot 18 uur

Foto © KV