Haspengouw heeft een Scrabble-kampioen en hij woont in Wellen. Jacky Decauter, politie-inspecteur op pensioen, is al drie jaar ongeslagen in het online Scrabble-spel. Zopas won hij met maar liefst 96,88% zijn derde seizoenstitel op rij. “Ik vind het geweldig om aan te bouwen en veel en lange woorden te maken, maar ik ben blij dat ik nu even in zomermodus kan gaan.”

Hij twijfelt er geen seconde aan. In september zal Jacky Decauter voor het dertiende opeenvolgende jaar deelnemen aan de online scrabble met een 100-tal deelnemers. De 67-jarige oud politie-inspecteur uit Wellen begon er 12 jaar geleden mee. “Ik was op een beurs in Genk over badkamers en daar stond Frans, een man uit het Antwerpse, die het spel Scrabble promootte. Ik zag het wel zitten om naast mijn sportieve activiteiten zoals wandelen en fietsen, ook de geest wat aan te scherpen.”

Frans maakt er zijn werk van. “Hij bezorgt ons jaarlijks een lijst met woorden die officieel zijn geschrapt uit de Nederlandse taal, en de nieuwe woorden die erbij zijn gekomen. Het wedstrijdseizoen start in september.” Voor Jacky was het van in begin grote liefde met Scrabble. “Na 75 partijen dacht ik, tjiens, dat ligt me wel. Ik had heel weinig tijd nodig om die rasters te vullen met woorden die veel punten opleverden en het werd een passie. Ik zat op het einde altijd in de top 5, en nu de laatste drie jaar sta ik op nummer één. Je krijgt telkens twee dagen om het beste woord te vinden. Mijn spelersnaam is Seppelien, een samenvoeging van onze kleinzoon Seppe en mijn dochter Evelien.”

Akkeleien

Seppelien is geen TV-kijker. “Al die soaps interesseren me niet; geef mij maar taal. Ik ben ooit naar de school van mijn dochter geweest om de leerkracht erop attent te maken dat er een dt-fout niet verbeterd was.” Jacky gaat er prat op dat hij soms 15 tot 20 beurten zonder één fout speelt. Gewapend met de driedelige reeks van Van Dale gebruikt hij zijn reisscrabble op zoek naar het topwoord. “Als ik denk dat ik het beste woord heb gelegd, dan stuur ik het online door. Ik probeer telkens zoveel mogelijk punten te pakken met één woord. Als je bijvoorbeeld aan het woord ‘fumet’ (saus die uit vis wordt getrokken) het woord ‘akkeleien’ kunt aanbouwen, dan tellen veel letters dankzij de nieuwe woorden natuurlijk dubbel, eigenlijk zoals in de gewone scrabble die mensen spelen. Bovendien leverde ‘akkeleien’ mij 50 punten extra op omdat ik al mijn letters had gelegd. Dat is de kunst: aanbouwen en topwoord kunnen leggen zoals ‘condoomblowen’ of ‘opperbevelhebber’.”

Jacky gaat graag in competitie, ook met zijn vrouw. Samen spelen ze 2 tot drie keer per week. “Zij speelt ook erg goed en houdt me scherp”, geeft hij toe. “We spelen 5 spelletjes vooraleer er een winnaar is. Soms wint zij met 3-2, soms ik.” Ook met een oud-collega van bij de politie kan Jacky het erg goed vinden. “Elke maand komen we samen, we eten een hapje, en we spelen 3 à 4 spelletjes. Zo houden we contact. Ik vind dat geweldig!” En alsof dat niet genoeg is is er ook de Boggle, een ander woordspel met de letters van de Scrabble, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Foto’s © Media Haspengouw