In onze RETRO-rubriek ‘Sint-Truiden doorheen de jaren’ zetten we in een tweedelige reeks de Luikerstraat in de spotlight. De voormalige Brustemstraete werd voor het eerst vermeld in 1260. Ze was en is een van de belangrijkste en oudste invalswegen van de stad en heeft steeds gebruisd van leven, ten ook dat doet ze nog steeds.

De Luikerstraat loopt van de markt met een scherpe bocht naar de Brustempoort toe. Deze poort (foto) was de belangrijkste en best verdedigde vesting van de stad, gericht tegen Brustem, een vooruitgeschoven post van het graafschap Loon. De oorspronkelijke vesting werd door Karel de Stoute in 1467 afgebroken; onmiddellijk daarna werd echter begonnen met de bouw van het meest recente poortgebouw, waarvan de onderbouw (twee verdiepingen) in de ondergrond nog bestaat. In de 16de eeuw werd het gebouw aangepast aan het gebruik van vuurwapens. De poort werd in 1675 vernietigd bij de ontmanteling van de stad.

The place to be

De Luikerstraat is altijd die drukke verkeersader en winkelstraat gebleven. Het was de placet o be voor een braderie, een wielerwedstrijd, processies en de vele winkels. Ze heeft doorheen de jaren haar charmante kleinschaligheid weten te behouden. De verspringende nok- en gevelhoogten verlenen het geheel een levendige indruk. De gevelwanden zijn grotendeels samengesteld uit 19de-eeuwse burgerhuizen (meestal met twee tot drie traveeën en drie bouwlagen) en enkele fraaie 17de- en 18de-eeuwse exemplaren. De benedenverdiepingen zijn tot moderne winkelruimten omgevormd. Voor fietsers blijft het een uitdaging als er camionettes en SUV’s rakelings langs je heen stuiven.

Vind je een foto leuk of interessant? Klik erop en ze wordt uitvergroot.

Jouw anekdotes over de Luikerstraat zijn welkom via info@truiensnieuws.be

 

Foto’s ©Media Haspengouw

Volgende week deel 2.