De Amerikaanse organisatie IAC gaat haar activiteiten uitbreiden en kiest voor België, met name voor Sint-Truiden. Droneport wordt dé centrale locatie voor racewagens. IAC staat voor ‘Indy Autonomous Challenge’ die races met door AI gestuurde software organiseert, een Amerikaanse organisatie die universiteitsteams van over de hele wereld samenbrengt om te concurreren in autonome racewedstrijden. Het doel is om technologieën te ontwikkelen die de commercialisering van volledig autonome voertuigen en geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) kunnen versnellen, met als uiteindelijk doel het verhogen van de veiligheid en prestaties van voertuigen. STEM-studenten van bij ons kunnen zich vastbijten in deze High Tech uitdaging.
De racewagens zullen op DronePort gestald worden. Zoals uit het filmpje blijkt (zie onderaan) biedt Droneport een uitgebreide landingsbaan aan van meer dan drie kilometer met diverse vertakkingen, iets wat de IAC-Cars broodnodig hebben. De nabijheid van innovatiecentra en internationale instellingen maakt Vlaanderen een aantrekkelijke keuze voor de Amerikanen. IAC, LRM en Ethias steken samen vijf miljoen euro in de joint venture Aidoptation.
De IAC organiseert sinds 2021 races waarbij teams AI-gestuurde software ontwikkelen voor speciaal gebouwde Dallara AV-21 en later AV-24 raceauto’s. Die voertuigen zijn uitgerust met sensoren, actuatoren en computerhardware die volledig autonoom rijden mogelijk maken. Deelnemende teams komen van gerenommeerde universiteiten zoals het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de Technische Universiteit van München (TUM) en het Politecnico di Milano. In april 2022 vestigde een IAC-voertuig een snelheidsrecord voor autonome auto’s door een snelheid van 309,3 km/u (192,2 mph) te bereiken op de landingsbaan van het Kennedy Space Center.
STEM-studenten
Naast fysieke races organiseert de IAC ook simulatiecompetities in samenwerking met de Autoware Foundation. Deze virtuele races bieden universiteitsteams een toegankelijke manier om AI-rijalgoritmen te ontwikkelen en te testen, zonder de noodzaak van fysieke auto’s. De IAC streeft ernaar om de volgende generatie STEM-talent te inspireren door studenten uit te dagen om innovatieve voertuigtechnologieën te bedenken, te ontwikkelen en te demonstreren.
Voor een visuele impressie van de autonome raceauto’s in actie, kun je de volgende video bekijken: