In onze reeks Terugblik op de zomervakantie van ‘23 was Pukkelpop ongetwijfeld de grootste happening in Limburg. Hogeschool UCLL is al 8 jaar lang de sidekick op het muziekfestival. In augustus bleek hun E-rena-tent met de nieuwste digitale communicatietechnologieën druk bijgewoond. Daarnaast vormden studenten mobiele teams die met jongeren in gesprek gingen over hoe je kan omgaan met grenzen stellen en je eigen grenzen bewaken.

 

Wie Pukkelpop zegt, zegt muziekfestival. UCLL is sinds 2015 de vaste partner en brengt met haar studenten en docenten jaarlijks nieuwe projecten mee naar de festivalweide. “Deze zomer was het de eerste keer ooit dat een muziekfestival rond digitale communicatie zo een groot project neerpootte”, vertelt Jan Withofs, communicatieverantwoordelijke bij UCLL. “De tijd dat er enkel muziek te horen en te zien was ligt al lang achter ons, maar Pukkelpop is het eerste festival met een aanbod van digitale communicatie van die omvang. In onze E-rena trokken studenten en docenten alle registers open. Zo vond ik het live gametoernooi van het populaire spel Clash Royale een hele beleving. De gamers werden er aangemoedigd door het publiek, dat was spectaculair. Verder zijn we al geruime tijd intensief bezig met onderzoeken inzake Artificial intelligence (AI) waarbij je met beelden kan werken en ze genereren, en verder is er Chat GPT, een zeer slimme URL waar je op je vragen zeer nauwkeurige antwoorden krijgt. De tent zat drie dagen bomvol, een schot in de roos!”

(Lees verder onder de foto)

In beeld: Pukkelpop was ook dit jaar een groot succes. Met opvallende initiatieven van Hogeschool UCLL – © Media Haspengouw

We care a lot

Dit jaar wilde de organisatie van Pukkelpop ook iets doen rond grensoverschrijdend gedrag. “Dankzij onze Hasseltse afdeling zijn we ook op dat vlak experts ter zake”, vervolgt Withofs. “De organisatoren wilden iets meer doen dan enkel wat affiches ophangen. We hebben dan met studenten en docenten van onze welzijnsopleidingen van UCLL Hasselt een sensibiliseringscampagne uitgewerkt over hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt tegengaan. We Care A Lot werd op de weide een mooi verhaal van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid. We vormden mobiele teams die met jongeren spraken over de thematiek en hen concrete tips meegaven. Hoe zeg je ‘neen’? Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag? Er waren ook nachtshiften, kortom, een speciale leerervaring voor onze studenten.”

Aftellen

De samenwerking tussen Pukkelpop en Hogeschool UCLL ontstond eerder toevallig in 2014 op een studiedag in Houthalen. “Hernieuwbare energie was toen een hot topic. Onze hogeschool staat heel sterk op vlak van onderzoek. De mensen van Pukkelpop waren erg geïnteresseerd in onze energie-technologie, zoals dansvloeren die door het dansen energie konden opwekken. Sindsdien hebben we elkaar gevonden op domeinen zoals duurzaamheid, welzijn en de wereld van het digitale.” Of er geen sleet komt op de formule? Withofs (lacht): “Onze school bruist van studenten en docenten met veel honger naar onderzoek op alle domeinen van ons leven. Ik tel nu al af naar de Pukkelpopeditie van ’24. Het eerste nieuwe idee is al tot bij mij gekomen!”

Foto’s © UCLL