Een nieuw podium met drie dagen gaming, talks, e-sports, podcasts, AI-experimenten, Chat GPT en e-muziek. De gloednieuwe tent E-rena komt met een spectaculair live gametoernooi van het populaire spel Clash Royale. “Onze onderzoekers zijn al geruime tijd intensief bezig met Artificial intelligence en ChatGPT. De setting van Pukkelpop biedt ons een uniek platform om de nieuwste innovaties uit onze onderzoekscentra te tonen”, zegt Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL. Of hoe ook popfestivals met hun tijd meegaan.

 

De programmatie, de omkadering en de invulling van de E-rena zijn een samenwerking tussen het Pukkelpop-festival en de hogeschool UCLL. Een team van onderzoekers, docenten en studenten heeft gezorgd voor verschillende innovaties. Zo is er bijvoorbeeld een fotobooth ontwikkeld die via AI alpaca-foto’s genereert, een robot die zich aan stand-up comedy waagt. Of wat dacht je van een PKP-graphic novel via AI? Docenten die een Ted-talk geven over het gebruik van ChatGPT? Het kan allemaal in de E-rena. Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL, benadrukt het belang van deze ontwikkelingen: “Artificial intelligence, ChatGPT, de game-wereld… ze veroorzaken een omwenteling in onze maatschappij. Onze onderzoekers zijn hier al geruime tijd intensief mee bezig en worden nu overspoeld met vragen uit het bedrijfsleven. De setting van Pukkelpop biedt ons een uniek platform om jongeren en de regio te tonen wat we in onze mars hebben en de nieuwste innovaties uit onze onderzoekscentra te presenteren.  Bovendien integreren we deze innovaties in onze opleidingen en creëren we nieuwe opleidingstrajecten die hier op in spelen. Zo kun je bijvoorbeeld sinds vorig jaar het keuzetraject Creative Media Management volgen in Diepenbeek en Leuven.”

Straffe samenwerking

“Hogeschool UCLL is sinds 2015 een trouwe partner van Pukkelpop”, vult Frederik Luyten van Pukkelpop aan. “We werken al jaren samen om innovatieve en opvallende projecten centraal te stellen. Zo hadden we Alpaca My Tent Back Home, een ludieke actie waar alpaca’s de hoofdrol spelen in het milieubewuster omgaan met tenten. Of herinner je de Milk & Boobs Bar, waar mama’s zich met hun baby even kunnen afzonderen op het festivalterrein om melk af te kolven, wat trouwens ook in deze editie zal blijven. En nu dus de E-rena.”

Het aanbod praktisch bekeken

De tent van E-rena staat vlakbij Food Wood en is op vrijdag open van 11.30 uur tot 20.00 uur. Op zaterdag en zondag gaat E-rena een half uurtje later open.

Vrijdag 18 augustus nemen topspelers uit zowel het solo- als het clancircuit het tegen elkaar opnemen tijdens de offline finale in de Clash Royale BESF Cup.

Zaterdag 19 augustus kan je in de E-rena op een groot scherm een potje spelen tegen de FIFA pro’s van KRC Genk, Gilles Bernard en Stefano Pinna. Of gewoon tegen jouw eigen vrienden. *** Al Comedy Robot. De toekomst in standup comedy? *** Swedish 8-bit muziekmaestro Goto80 brengt samen met PET.CORP (Hong Kong) een audiovisuele cocktail van 8-bit acid rave en animaties gecreëerd met tekstkarakters uit een oldskool C-64 computer. *** The Infinite Acid Machine: Jacob Remin en Goto80 leerden robots de classic 303 synthesizer acid house spelen. *** De GPT Academy met handige tips en tricks over ChatGPT en generatieve AI, met de allereerste virtuele PKP-headliner in de Roblox-wereld.

Zondag 20 augustus treedt het nieuwste Counter Strike team van KRC Genk voor het eerst aan in een showmatch. Verder is er alles over podcasting en maken Dago Sondervan, Andrew Claes (BRZZVLL & STUFF) en Kasper Jordaens tijdens een Algorave beats en visuals door code in real-time te schrijven. Gameboyz II Men (Micha Volders en Dijf Sanders) brengen een beenharde set met hun geliefde gameboys op psychedelische 8-bit beelden van videokunstenaar Jaak De Digitale.

Counter Strike

Foto’s © Media Haspengouw