In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kunnen kinderen voelen hoe neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen leefden. Het museum stippelde een parcours uit met opdrachten in de verschillende museumzalen.

 

Met de voeltocht wil het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kinderen aanmoedigen om elk voorwerp echt te onderzoeken. Is het zwaar, ruw, glad of geribbeld? Zo komen ze meer te weten over de functie van die historische gebruiksvoorwerpen en hoe de mensen vroeger leefden. “Ze kunnen hier de warmte van pels voelen en ervaren hoe lastig het was om een Romeinse toga of maliënkolder te dragen”, aldus geschiedenisleraar Peter Verstappen. “Ze ontwikkelen en beleven hun eigen voelzintuig. Ik vind het ook goed dat in elke museumzaal de kinderen enkele opdrachten kunnen uitvoeren. Aan de hand daarvan maken ze een reis door de tijd. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.” Schepen An Christiaens van Cultuur vult aan: “Zo maken de kinderen op een laagdrempelige manier kennis met het leven in het verre verleden.”

De jonge bezoekers die mogen voelen aan replica’s van dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn alvast enthousiast. “Meestal zit alles achter glas, en nu mogen we aan dingen voelen.” Twee meisjes zijn ijverig aan het werk met twee stenen. “We proberen de havermout fijn te malen. Met twee stenen op elkaar lukt het, maar het is niet zo gemakkelijk.”

De voeltocht is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar en loopt nog tot en met 31 augustus in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.  

Foto’s © Gallo-Romeins Museum