Nieuws in ‘t kort – dinsdag 4 juli 2023

 

WEERSVERWACHTING voor HASPENGOUW –

Vandaag krijgen we aanvankelijk veel zon en stijgt het kwik naar 22 graden. Later in de namiddag wordt het bewolkt maar het zou droog blijven.

NIEUWS –

De partij Vooruit van Sint-Truiden reageert op de ontwikkelingen bij Triamant Haspengouw in Velm. Voor oud-burgemeester Ludwig Vandenhove is dit het bewijs dat commerciële woonzorgcentra in Vlaanderen niet werken zoals het hoort. Vandenhove had in februari een resolutie ingediend in het Vlaams parlement om de commerciële rustoorden aan banden te leggen, maar dat werd door cd&v, Open Vld en N-VA weggestemd.

De hondenvijver aan de Trudobron in Sint-Truiden is preventief gesloten omdat er vermoedens bestaan dat er blauwalgen in het water zitten. Jaarlijks worden er heel wat vijvers gesloten voor dieren omdat bij aanhoudend warm weer en weinig stroming zich op het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water drijft. Daardoor sterven de blauwwieren af en komen er giftige stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Van zodra de waterkwaliteit opnieuw gunstig is zal de hondenzwemvijver opnieuw toegankelijk zijn.

Het dierenasiel van Sint-Truiden is niet blij met de strengere regels voor asielen die de Vlaamse Overheid gaat opleggen. De vzw vindt dat ze strenger wordt aangepakt dan de kwekers, die er vaak een commercieel winstgevend project van maken. De wijzigingen gaan in op 1 januari 2024 en die zorgen voor heel wat ongerustheid.

LOKALE ACTIVITEITEN

Het LAGO-Bloesembad voorziet extra zomeractiviteiten. Zo ligt de uitdaging van het hindernissenparcours in de zwemvijver op de jongeren te wachten. Verder is er de ruimtereis, de onderwaterwerelden en de roetsj van de buikschuifglijbaan. Wie het wat rustig aan wil doen kan genieten op de ligweide met ligzetels. Het WaiWai kampje leert de kleintjes wennen aan het water en leert hen ook zwemmen. Meer info via lago.be/sint-truiden

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kunnen kinderen voelen hoe neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen leefden. Het museum stippelde een parcours uit met opdrachten in de verschillende museumzalen. Jonge bezoekers mogen voelen aan replica’s van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Ze kunnen ook echt de warmte van pels voelen en ervaren hoe lastig het was om een Romeinse toga of maliënkolder te dragen. De voeltocht is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar, ze loopt van 1 juli tot en met 31 augustus in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.