Het begijnhof van Sint-Truiden viert haar vijfentwintigste verjaardag als Unesco werelderfgoed. Nog tot en met zondag 1 oktober 2023 vinden er tal van activiteiten plaats. In de kerk hebben lokalen floristen een mooie bloemententoonstelling opgezet.

Met ‘Begijnhof in de bloemetjes’ beleeft Sint-Truiden drie kleurrijke weken op haar begijnhof met bloemen als centraal gegeven. Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden is als Unesco werelderfgoed een van de toeristische troeven van de stad. Lokale floristen Flora Duchateau, De Boogaerderie en Flo495 hebben de begijnhofkerk letterlijk in de bloemetjes gezet. Het buurtcomité versierde de gevels van de omliggende huizen in het verlengde van deze bloemententoonstelling.

Mooie geschiedenis

Het Sint-Truidense Agnesbegijnhof werd in 1258 gesticht op grond, geschonken door Willem van Rijkel, abt van de benedictijnenabdij. Het begijnhof was een dorpje binnen de stad met oog voor rust en spiritualiteit. Van de stevige ommuring zijn vandaag nog restanten te zien langs de Cicindriabeek aan de zijde van het Speelhof. Het Sint-Agnesbegijnhof groeide concentrisch rond de kerk. Begravingen van begijnen gebeurden zowel in als rond de kerk. Het vroegere kerkhof werd vormelijk en inhoudelijk vertaald naar een grasperk met taxus in kruisvorm. De kruisvormen refereren naar het kerkhof en naar de kloosterlijke waarden van het begijnhof.

De bloemententoonstelling loopt tot en met zondag 24 september. Aanstaande vrijdag 15 september worden de gevels van de begijnkerk feeëriek uitgelicht en kan je genieten van een hapje en een drankje rond het kampvuur met muziek.

Beelden © RBP/Media Haspengouw