Vorige week konden de meer dan 6200 studenten van de UCLL al eens binnenwandelen op hun campus in Hasselt, Diepenbeek of Genk, maar straks begint het pas echt met de opening van het academiejaar. Karolien Vlayen van UCLL is blij met de opvallende toename van het aantal studenten. “Wij zetten meer dan ooit in op onze Moving Minds visie waarbij studenten uitgedaagd worden hun grenzen te verleggen en out-of-the-box leren denken.”

Straks is het verzamelen geblazen voor de 6200 studenten en de honderden lectoren en onderzoekers van UCLL. De voorbije dagen spoorden vooral eerstejaars studenten al eens vanuit Haspengouw naar hun campus om te gaan kennismaken en er de sfeer op te snuiven. UCLL scoort goed bij jongeren uit Zuid-Limburg. Denk maar aan hun jaarlijks weerkerende pop-up stores in de Stapelstraat en de Luikerstraat. “We zien een grote interesse in de Managementopleiding, bij de graduaten en ja, ook in de lerarenopleiding”, vertelt Karolien Vlayen, contacpersoon voor het secundair onderwijs. “We werken erg graag samen met scholen, bijvoorbeeld op vlak van oriëntering naar het Hoger Onderwijs, en projecten die we samen doen vanuit de lerarenopleidingen en de andere opleidingen die we aanbieden.” Ook de andere leerdomeinen van UCLL zoals Welzijn, Technologie, Graduaten en Management zijn bij studenten erg in trek. Vanwaar het succes? “We vertrekken vanuit onze visie ‘Moving Minds’ waarbij studenten uitgedaagd worden hun grenzen te verleggen en out-of-the-box leren denken. Ze moeten verbindingen zoeken en acties ondernemen. Tijdens de academische opening focussen we op de studenten en hun projecten. Eén van die projecten krijgt vanavond de Moving Mind Award.

Lerarenopleidingen in de lift

“We zijn heel blij met de stijging van 20 procent in de lerarenopleiding. Vooral het Kleuteronderwijs en het Secundair Onderwijs doen het erg goed. Ik zie dat als een nieuwe tendens. Het ziet ernaar uit dat het tekort aan leraren hierdoor opgelost kan geraken. Temeer omdat er ook heel wat zij-instromers de weg vinden naar de lerarenopleiding.”

(Lees verder onder de foto)

Eén van die zij-instromers is Truienaar Rik Moens (foto hierboven). Hij is net gestart met zijn tweede jaar als leraar Frans in het secundair onderwijs in Tienen en is ontzettend blij met zijn carrièreswitch. “Ik heb gewerkt in de Marketing, en door corona viel daar veel stil en kon ik dankzij UCLL een nieuw hoofdstuk schrijven, deze keer in het onderwijs. Ik heb het mij nog geen minuut beklaagt. Maar het was best wel een eerste pittig schooljaar”, knipoogt hij.

In beeld hieronder. TruiensNieuws op campus Diepenbeek. “Je voelt en proeft er de gemoedelijke en aangename sfeer. In zo een leeromgeving kunnen dromen en uitdagingen concrete gestalte krijgen.” 

Beelden © Media Haspengouw