Na de succesvolle inrichting van de site Mellenberg in Tienen (Kumtich), onthult Ruilverkaveling Willebringen een nieuwe archeologische schat: een site uit de Gallo-Romeinse tijd in Hoegaarden (Meldert). De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voerde al in 2013 en 2014 een archeologisch proefsleuvenonderzoek uit op de locatie Meer aan de Begijnenweg. De vondsten riepen om dringende beschermingsmaatregelen, die nu gecombineerd zijn met een innovatieve educatieve inrichting, waaronder een unieke 3D-app. Tijdens de archeologiedagen op 25 en 26 mei 2024 is iedereen van harte welkom!

Het goedgekeurde ruilverkavelingsplan van Ruilverkaveling Willebringen markeert meerdere erfgoedlocaties, waaronder drie archeologische sites uit de Gallo-Romeinse Tijd: Wiederveld in Boutersem, Mellenberg in Tienen (Kumtich) en Meer in Hoegaarden (Meldert). Vooral de sites Mellenberg en Meer vereisten bescherming tegen erosie. Na de openstelling van site Mellenberg eind 2022, die inmiddels bekendheid geniet en onderdeel is van toeristische routes in Vlaams-Brabant, is het nu de beurt aan site Meer om een vergelijkbare behandeling te krijgen. Archeologen van de VLM voerden een proefsleuvenonderzoek uit op site Meer, waarbij ze onder de ploeglaag zochten naar sporen en overblijfselen. Dankzij aanvullend geofysisch onderzoek door PORTIVA konden ze de site ruimtelijk afbakenen en de impact van bodemerosie vaststellen. De vondsten, waaronder de fundamenten van een Gallo-Romeinse villa rustica, aardewerk, gesmede nagels, een slijpsteen, een bronzen fibula en een Romeinse deursleutel, tonen het belang van de site aan.

Dankzij het sleuvenonderzoek en Portiva kon de site in kaart worden gebracht © VLM

Bescherming

Om de kwetsbare archeologische sporen te beschermen, zijn de meest gevoelige percelen uit landbouwgebruik gehaald en omgevormd tot permanent grasland. Deze maatregel voorkomt verdere bodemerosie en behoudt de waardevolle archeologische informatie. Daarnaast heeft Studiebureau Omgeving, in opdracht van de VLM, een educatief inrichtingsconcept ontwikkeld. Bermen in het landschap verwijzen naar de onderzoekssleuven en markeren de locaties van teruggevonden gebouwen met betonnen aanduidingen. Betonnen constructies dienen tevens als toegangspaden en zittribunes, met infopunten die meer inzicht geven in de site en het onderzoek.

3D

Een hoogtepunt van de nieuwe site is de 3D-applicatie ontwikkeld door Mindscape 3D. Deze app maakt een virtuele fly-through mogelijk, waarbij bezoekers een 360°-blik krijgen op het Gallo-Romeinse landschap zoals het er ooit uitzag. QR-codes verspreid over de site teleporteren gebruikers naar het verleden, waar ze meer leren over het dagelijks leven, de flora en fauna, en de historische context van de vondsten. Tijdens de Archeologiedagen op 25 en 26 mei 2024 wordt de site officieel voorgesteld aan het grote publiek. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze bijzondere ervaring. Mis deze kans niet om een unieke reis door de tijd te maken en meer te ontdekken over de Gallo-Romeinse geschiedenis van Hoegaarden.

Foto’s © VLM