Gisteren spraken enkele jonge studenten met STVV’ers Jordan Botaka en Rocky Bushiri in het kader van hun eindproject ‘racisme in het voetbal’.

De tijd toen de supporters langs het veld “vaalle zwatte” scandeerden, had dat niks te maken met racisme maar met hun woede tegen de scheidsrechters die hun ploeg benadeelden, en in het zwart acteerden. Maar er is geen “zwarte” arbiter meer, enkel in het flashy oranje of groen!

De spreekkoren die sommige supporters nu menen te moeten houden viseren echter wel vaak spelers van vreemde origine, en dat wordt een pest op onze voetbalvelden en vooral rond de grasmat.

Het werd een interactief en boeiend gesprek over de impact van kwetsende uitlatingen en gedragingen op en rond een voetbalveld.

“De huid openbaart de ware identiteit van een mens niet, het gedrag van een mens daarentegen wel”, stelt STVV-kapitein Jordan Botaka. “Gelijkheid wil niet zeggen dat we er hetzelfde uit moeten zien. Gelijkheid wil zeggen dat we het accepteren om allemaal mens te zijn”.

We wensen de studenten alvast veel succes met hun project en we kijken uit naar hun conclusie en eventuele adviezen.

(foto STVV)