PAS-systeem kan de kwalijke gevolgen van eenzaamheid verminderen

Algemeen

Eenzaamheid kent vele vormen. Met een triest dieptepunt werden we zeer recentelijk geconfronteerd toen in Sint-Truiden een man pas na zeer geruime tijd dood werd aangetroffen in zijn appartement.

Het pijnlijke voorval toont ons de gevaren voor de groep alleenstaande-hulpbehoevenden. Daarbij groeit deze groep zienderogen. Om de risico’s gevoelig te verminderen bestaat er al enkele jaren het personenalarmsysteem (pas-systeem). Dit systeem werkt met 1 druk op de knop via een polsbandje of halsketting, waarmee het systeem je binnen de minuut in contact stelt met eerstelijnshulp via familie of operator. Hulp is zo nooit veraf! 

“De prijs voor dergelijk systeem bedraagt bijvoorbeeld bij mutualiteit de VOORZORG een éénmalige installatiekost van 45 euro en een maandelijkse huur van minimum 16 euro.

Gelijkaardige systemen zijn ook elders en bij andere ziekenfondsen te krijgen, maar nooit goedkoper. Dit personenalarmsysteem is echter onderbenut bij de groep alleenstaande hulpbehoevenden omdat het enerzijds té weinig bekend is, of omdat de prijs nog steeds een te hoge drempel is. Uit mijn ervaring kan ik jullie echter zeggen: Dit toestel werkt en redt levens”, aldus raadslid Erwin Vaes!

Daarom stelt de sp.a via Erwin Vaes op de gemeenteraad van februari voor om samen met de sociale dienst, OCMW, stadsdiensten en mutualiteiten de hele groep alleenstaande hulpbehoevenden proactief aan te schrijven en info te geven over het personenalarmsysteem. Om dit voor hen financieel dragelijk te maken vraagt Erwin Vaes voorts, voor de groep alleenstaanden met sociaal tarief, een jaarlijkse tussenkomst van 75 euro en eenmalige tussenkomst in installatie van 25 euro. Eenzelfde tussenkomst is bijvoorbeeld in Borgloon al van kracht en werkt daar goed.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Kampioen Johny Voners neemt ingrijpende beslissing.

Johny Voners, superkampioen, viert dit jaar zijn 75ste verjaardag en dat zou hij met verschillende verjaardagsconcerten doen. Helaas gaan die concerten niet door en de geplande opnames van een nieuwe reeks van FC De Kampioenen wordt ‘on hold’ gezet. Dat liet de persdienst van de VRT gisteren weten. Acteur Johny Vonerss heeft …

Algemeen
Criminaliteitscijfers dalen, nog steeds.

Met de cijfers van 2019 kunnen we opnieuw een overwegend positief resultaat voorleggen. De ‘traditionele’ criminaliteitsvormen blijven afnemen. Het aantal diefstallen en feiten van afpersing daalt verder in vergelijking met 2018 (-17%). Het aantal woninginbraken en inbraakpogingen neemt zeer sterk af (-40%). Ook de diefstallen uit of aan voertuig (-25%), …

Algemeen
Sint-Truiden trekt nieuwe gezinnen aan met uitgebreid toeristisch aanbod

Op woensdag 19 februari stelde de stad Sint-Truiden aan haar toeristische partners de gloednieuwe toeristische gids van 2020 voor. Het aanbod van dit jaar staat helemaal in het teken van gezinnen, die de hoofdstad van Haspengouw extra in de watten legt. Innovatieve 3D-kijkers met een unieke blik op de lokale …

%d bloggers liken dit: