PAS-systeem kan de kwalijke gevolgen van eenzaamheid verminderen

Eenzaamheid kent vele vormen. Met een triest dieptepunt werden we zeer recentelijk geconfronteerd toen in Sint-Truiden een man pas na zeer geruime tijd dood werd aangetroffen in zijn appartement.

Het pijnlijke voorval toont ons de gevaren voor de groep alleenstaande-hulpbehoevenden. Daarbij groeit deze groep zienderogen. Om de risico’s gevoelig te verminderen bestaat er al enkele jaren het personenalarmsysteem (pas-systeem). Dit systeem werkt met 1 druk op de knop via een polsbandje of halsketting, waarmee het systeem je binnen de minuut in contact stelt met eerstelijnshulp via familie of operator. Hulp is zo nooit veraf! 

“De prijs voor dergelijk systeem bedraagt bijvoorbeeld bij mutualiteit de VOORZORG een éénmalige installatiekost van 45 euro en een maandelijkse huur van minimum 16 euro.

Gelijkaardige systemen zijn ook elders en bij andere ziekenfondsen te krijgen, maar nooit goedkoper. Dit personenalarmsysteem is echter onderbenut bij de groep alleenstaande hulpbehoevenden omdat het enerzijds té weinig bekend is, of omdat de prijs nog steeds een te hoge drempel is. Uit mijn ervaring kan ik jullie echter zeggen: Dit toestel werkt en redt levens”, aldus raadslid Erwin Vaes!

Daarom stelt de sp.a via Erwin Vaes op de gemeenteraad van februari voor om samen met de sociale dienst, OCMW, stadsdiensten en mutualiteiten de hele groep alleenstaande hulpbehoevenden proactief aan te schrijven en info te geven over het personenalarmsysteem. Om dit voor hen financieel dragelijk te maken vraagt Erwin Vaes voorts, voor de groep alleenstaanden met sociaal tarief, een jaarlijkse tussenkomst van 75 euro en eenmalige tussenkomst in installatie van 25 euro. Eenzelfde tussenkomst is bijvoorbeeld in Borgloon al van kracht en werkt daar goed.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
AB Inbev geeft 20 miljoen liter water aan landbouwers

Bierbrouwer AB Inbev gaat deze zomer zijn gezuiverd brouwerijwater aanbieden voor de landbouwsector. Het zou gaan om 20 miljoen liter water. Water is voor de landbouw onmisbaar. Voor AB Inbev is het een win win situatie. Hun overschotten komen niet in de waterlopen terecht en wordt nuttig gebruikt om iedereen …

Algemeen
sp.a: “Meerderheid in Sint-Truiden gaat steeds vaker in de fout”

“De CD&V-N-VA-Open Vld -meerderheid gaat steeds verder in Sint-Truiden”, zegt sp.a-fractieleider Gert Stas. De Truiense socialisten zijn boos, erg boos. Het belooft dus vanavond weer een hete gemeenteraad te worden, voor het eerst weer “fysiek” in de Gazo. “Wij kunnen als sp.a niet meer op een normale manier onze oppositierol …

Algemeen
“Enorme vraag naar kersen uit binnen- en buitenland”

Dit jaar is het Belgische kersenseizoen nog vroeger dan vorig jaar gestart. “Vorig jaar waren we al vroeg, maar dit jaar zijn we nog vroeger. Het ziet er naar uit dat het kersenseizoen aan het vervroegen, omdat we 5 à 10 dagen vroeger dan gemiddeld zijn”, vertelt Karel Belmans van …

%d bloggers liken dit: