De Vlaamse regering neemt een nieuwe reeks maatregelen voor bedrijven en mensen die lijden onder de coronacrisis. De hinderpemie wordt uitgebreid, en de water-, gas- en elektriciteitsfactuur wordt voor één maand van alle tijdelijke werklozen kwijtgescholden. “Als we de regels goed opvolgen, gaan we deze oorlog tegen een ongekende vijand samen aan kunnen”, zegde minister-president Jambon

In een toch wel aparte opstelling gaf de Vlaamse regering een toelichting voor de burgers en de pers: tussen elke minister stond er een stoel en twee ministers converseerden via video.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept iedereen nogmaals op om de maatregelen strikt op te volgen. “Als we die goed toepassen, gaan we deze ongeziene crisis, deze oorlog tegen een ongekende vijand, allemaal samen aan kunnen.” Jambon voegt toe dat het nummer 1700 ook voor alle vragen over het coronacrisis bereikbaar is. 

Beke: “Breng zelfgemaakte mondmaskers naar woonzorgcentra”

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): “Een grote appreciatie van de hele Vlaamse regering, dat hebben we over voor de zorgverstrekkers. We hebben extra budget van 7 miljoen euro vrijgemaakt, de bestellingen voor mondmaskers zijn geplaatst en we hopen dat ze binnenkort worden geleverd.”

“Aan alle sectoren die nog mondmaskers hebben en ze niet nodig hebben: breng die zo veel mogelijk naar het ziekenhuis. Als men zelfmondmaskers maakt: breng die naar de woonzorgcentra, zodat ook daar voldoende maskers zijn”, riep Beke nog op. Hij herhaalde dat de crèches openblijven. Volgens Beke is dat nodig om alle mensen die in essentiële sectoren werken, dat ook kunnen blijven doen. Alle respijtdagen worden opgeschort. Dat betekent dat mensen hun kinderen langer mogen thuishouden, zonder te moeten betalen.

De vaccins die via Kind & Gezin aan jonge kinderen werden toegediend, worden voorlopig opgeschort tot 5 april.

Crevits: “Hinderpremie wordt uitgebreid, ook voor marktkramers”

“Eerst en vooral, zeer veel dank dat ik er zo bij kan zijn”, zegde vice minister-president Hilde Crevits CD&V via een videoconferentie, omdat in haar gezin het nieuwe coronavirus is opgedoken. “We nemen bijkomende maatregelen. De hinderpremie gaan we uitbreiden naar alle ondernemingen die moeten sluiten door de nieuwe maatregelen. De 4.000 euro dus voor de eerste drie weken, daarna 160 euro per dag.” Dat geldt ook voor marktkramers, of hotels die een ontbijtruimte moeten sluiten, en ook voor wie een afhaaldienst organiseert. Zelfstandigen in bijberoep genieten van de premie, tenminste als ze voldoende inkomsten hebben. 31.000 ondernemers hebben zo’n premie inmiddels aangevraagd.

Demir: “Energiefactuur één maand kwijtgescholden” 

“De water-,  gas- en elektriciteitsfactuur voor wie technisch werkloos wordt, zal voor één maand door Vlaamse regering kwijtgescholden worden”, kondigt minister Zuhal Demir (N-VA) nog aan. De federale regering liet al weten dat er momenteel 400.000 mensen een tijdelijke werkloosheid hebben aangevraagd. Verwacht wordt dat het cijfer nog sterk zal stijgen. Wat er voor de mensen die met mazout stoken in petto is, weten we nog niet!

Weyts: “Ouders, zorg voor uw eigen kinderen”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) legt nog uit waarom de scholen tóch openblijven. “Het is nodig dat de scholen openblijven, oordelen de virologen. Scholen en leerkrachten zijn levensnoodzakelijk omdat ze levensnoodzakelijke jobs mogelijk maken. Maar ik doe toch een oproep: ouders, zorg er maximaal voor dat u zelf voor de opvang van uw kinderen zorgt. Beroep u enkel op het onderwijs, als het echt niet anders kan.”

Vragen over corona? Je kan terecht op het nummer 1700

Iedereen die vragen heeft over het coronavirus in ons land en de maatregelen die daarvoor getroffen zijn, kan terecht op het nummer 1700, het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid.