Op zaterdag 23 mei werden 282 nieuwe gevallen gerapporteerd. Daarvan wonen er 193 in Vlaanderen, 65 in Wallonië en 24 in Brussel. We hebben geen informatie over de woonplaats van de overige 0 gevallen. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 57 092.
Verder is de situatie als volgt:
* In de ziekenhuizen zijn er momenteel in totaal 1 324 patiënten opgenomen. De voorbije 24 uur waren er 48 nieuwe opnames.
* In de intensieve zorgen liggen in totaal 256 patiënten, dat is een verdere daling met 3 patiënten in de voorbije 24 uur.
* 15 272 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 117 in de voorbije 24 uur.
* In totaal werden 9 280 sterfgevallen gerapporteerd, dat is een stijging van 43 in de voorbije 24 uur. Van die 43 overleden 22 mensen in het ziekenhuis en 18 in een woonzorgcentrum. In deze laatste groep werd 83% bevestigd door een COVID-test.
* Van de in totaal 9 280 overleden personen, overleed 48% in het ziekenhuis, 51% in een woonzorgcentrum, 0,3% thuis en 0,5% op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (25%) als vermoede (75%) gevallen.
Twee vaststellingen:
* De dalende trend aantal besmettingen lijkt voorlopig gestopt en
* De ziekenhuisopnames en overlijdens stijgen opnieuw
Premier Sophie Wilmès (MR) heeft zaterdag vanaf 16 uur op haar vraag en in het grootste geheim om vakbondsacties te vermijden een bezoek gebracht aan het Jessaziekenhuis in Hasselt. Die geheimhouding mislukte echter zodat de vakbonden wel degelijk op de hoogte waren. “Ze nam uitgebreid de tijd om met artsen en verpleegkundigen in de frontlinie te praten en naar hun ervaringen van de voorbije twee maanden te luisteren. Ze bezocht ook een niet-COVID-afdeling. Ook de vakbonden hebben op voorhand met haar van gedachten kunnen wisselen. Rond 18 uur rondde ze haar bezoek af”, vertelt Lieve Ketelslegers, woordvoerster van het Jessaziekenhuis.