Op een ogenblik dan men zoekt naar mogelijkheden om de maatregelen terug te schroeven, manen de cijfers ons aan om toch maar heel voorzichtig te blijven.

Ook wij lezen de commentaren op Facebook, opmerkingen die opborrelen bij onze lezers wanneer de onze informatie absorberen. En dat is bij de non-believers vaak moeilijk om te slikken: het is de pers die de mensen schrik aanjaagt, die met de cijfers de goegemeente de stuipen op het lijf jaagt. “Daar is allemaal niks van aan, hou toch op met de mensen bang te maken”, en nog meer van die dingen lezen we dan. En dat mag u gerust denken en schrijven, de vrijheid van mening, weet je.

Als het u interesseert, hier komen de volgende cijfers. Er zijn in ons land gisteren 282 besmettingen bij gekomen en daarvan zijn er volgens onze telling 32 uit Sint-Truiden: gisteren stond onze teller op 669 en vandaag op 701. Dat zijn er 32 meer dan de dag voordien, alleen in onze stad! De nationale stijging nemen wij als Truienaren bijna 12 procent voor onze rekening. Dat deed viroloog Marc Van Ranst in het TV-journaal ertoe besluiten dat er in Sint-Truiden opnieuw een broeihaard is van het coronavirus. Want dat waren we in het verleden al!

Door het contactonderzoek en het toenemend aantal testen is het volgens Van Ranst mogelijk om nieuwe broeihaarden van het coronavirus nauwkeuriger in kaart te brengen. “Vaak zie je dan dat er niet één haard is, maar een aantal. Sinds twee dagen merken we bijvoorbeeld in Sint-Truiden dat er opnieuw meer besmettingen opduiken. Dat moet nog nauwkeuriger onderzocht worden. Voorlopig resulteert dat nog niet in meer ziekenhuisopnames. We detecteren nu ook, meer dan vroeger, de lichtere gevallen en dat is goed wanneer je grip wil krijgen op deze epidemie”, aldus Van Ranst.

Mensen zien ook wat ze zien. “Je mag wel met 50 in de rij staan voor een ijsje maar op een begrafenis mag je maar met 15 in een grote kerk”, hoor ja al eens”. En ze zien correct. We hebben al een paar keer de toevloed van funshoppers in Hasselt bekeken: een Demerstraat die overvol is met gezinnen, met man, vrouw en kinderen, 1 op 20 gemaskerd. Zelfs een café aan het standbeeld van Hendrik Van Veldeke waar men aan de deur getapte pinten verkocht en het standbeeld overbevolkt was met ladderzatte amokmakers.

Neen, we willen niet de onheilsprofeet uithangen, maar er loopt een en ander mis en wie dat ontkent is niet van deze planeet!