De bom onder het Belgisch voetbal is nu definitief gebarsten. Het federaal parket wil 57 partijen voor de rechtbank brengen in de zaak-Propere Handen. Dat vernam De Standaard.

Onder hen absolute zwaargewichten als Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert, AA-Gent manager Michel Louwagie en Standard-voorzitter Bruno Venanzi. Ook ex-bestuurders als Patrick Janssens (Genk), François De Keersmaeker en Steven Martens (beiden voetbalbond) zijn in verdenking gesteld. Bij de 57 namen geen enkele van Sint-Truiden of andere kleinere clubs. Propere handen lijkt enkel een zaak geweest te zijn van de “Grote Zes of Acht”, niet van de kleine “Tien”.

De aanklachten tegen deze 57 zijn volgens De Standaard niet min: valsheid in geschrifte, corruptie, fiscale fraude. De Kamer van Inbeschuldigingstelling controleert nu de dossiers op de onderzoekstechnieken en dan verschijnen de 57 voor de raadkamer die beslist wie er voor de rechtbank moet verschijnen of wie zich ervan af kan kopen.

Gans België zit nu te hopen dat het gerecht eindelijk zijn werk gaat doen en komaf maken met het gesjoemel op grote schaal. Of gaat men wachten tot weer een nieuw schandaal de kop boven het gras steekt?