Een ‘stunttransfer’, zo kondigden meerdere binnen- en buitenlandse media de komst van Shinji Kagawa naar STVV aan. Afwachten of Kagawa zijn draai zal vinden in de fysiek sterke Jupiler Pro League.

De 32-jarige Japanner heeft toch enkele tegenvallende seizoenen achter de rug. Zijn komst loopt bovendien vertraging op. En bovendien stelt zich de vraag of deze transfer niet meer en commerciële publiciteitsstunt voor de Japanse markt is dan een sportieve versterking voor STVV. Maar we willen Kagawa beoordelen op zijn prestaties op het veld, dat is de eerlijkste maatstaf.  CEO Takayuki Tateishi vertoefde in de eindejaarsperiode in Japan en wist de transfervrije Shinji Kagawa te overtuigen voor STVV te kiezen. Er hoort geduld bij. Kagawa werd donderdagavond in Zaventem verwacht. Hij zou vandaag medische testen afleggen. Daarna kon de administratie in België op punt gesteld worden. Maar de administratieve molen in Japan speelt voor stoorzender. Kagawa stapte niet op het vliegtuig.

Kagawa kan er morgenavond om 20.45 uur dus niet bij zijn tegen Club Brugge. De zaterdag erop is het STVV-Seraing. Als de Kanaries die match winnen, zijn ze quasi gered, en dat is zeker de verwachting na twee nederlagen op het veld van Seraing. Bij een nederlaag stapt het degradatiespook echter opnieuw op Stayen binnen. Afwachten of Kagawa die cruciale wedstrijd zal halen. STVV staat op de dertiende plaats met 24 op 63. De voorlaatste Seraing telt vijf punten minder. Mits een (verwachte) nederlaag in Brugge, tenzij de noodploeg van Hollerbach in het Jan Breydelstadion gaat stunten en het de drievoudige doelman van het jaar het leven zuur maakt, en winst van Seraing, dan komen de Luikenaars dus op 2 punten en dan is het erg close.

Morgen zaterdag, op 20.45 uur: Club Brugge – STVV, te bekijken op de gebruikelijke tv-kanalen, want publiek mag nog steeds niet binnen in de stadions.