Er is gisterenavond nog geen beslissing gevallen over aangepaste test- en quarantainemaatregelen. De Interministeriële Conferentie van de ministers van Volksgezondheid komt deze namiddag opnieuw bijeen. Zitten in de pijplijn: een aanpassing van de testprioriteiten en een ingekorte quarantaineperiode voor wie een hoogrisicocontact had en al gevaccineerd is.
Het coronacommissariaat maakte daarover een voorstel dat deze namiddag wordt besproken met een afvaardiging van de huisartsen.
Zeker 682 Nederlanders die de afgelopen week besmet bleken, waren kort voordien in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). België staat daarmee op plaats drie van vakantielanden waar Nederlanders (wellicht) het coronavirus hebben opgelopen maar ook doorgegeven.

Premier Alexander De Croo plant deze maand nog twee bijeenkomsten van het Overlegcomité over de coronasituatie. Dat bevestigt zijn kabinet aan Belga. Een eerste vergadering vindt donderdag al plaats en zal focussen op de huidige epidemiologische situatie, een tweede Overlegcomité midden januari moet focussen op de langetermijnaanpak van de crisis. Vertegenwoordigers van de federale regering en de deelstaten komen donderdag een eerste keer samen in het nieuwe jaar. Het vorige Overlegcomité werd afgelopen woensdag onder druk van de Raad van State bijeengeroepen om de sluiting van de cultuursector terug te draaien.
Donderdag zal bekeken worden welk effect de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus heeft op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en hoe ver staat met de boostervaccinatie. Onder meer de maatregelen in de cultuur, het nachtleven en de sport, waar wedstrijden op dit moment zonder publiek gespeeld moeten worden, wordt geëvalueerd.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat er meteen ook versoepelingen aan zitten te komen. Volgens een regeringsbron zou het vooral de bedoeling zijn om een planning op te maken met perspectief voor de betrokken sectoren. Het Overlegcomité komt midden januari nog eens samen. Het idee is om dan te overleggen over een soort coronabarometer, die op langere termijn meer voorspelbaarheid in de maatregelen moet brengen. Verschillende partijen vragen daar al langer naar.

Een 25-tal uitbaters van Belgische bowlingcentra, gesteund door de Belgische Bowlingsportfederatie BBSF, zijn donderdagochtend officieel een procedure gestart bij de Raad van State tegen de verplichte sluiting van bowlingzaken. Ook de snookerfederatie BBSA zal een klacht indienen tegen het snookerverbod. En wie is de volgende? De Raad van State gaat werk hebben de komende dagen.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.