Na het aantal coronabesmettingen stijgt nu ook het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Tussen 28 december en 3 januari werden elke dag gemiddeld 156,1 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 15 procent in vergelijking met de week ervoor. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Er liggen nu 1.866 Covid-patiënten in de ziekenhuizen  van wie er 520 op intensieve zorg.
Ook het aantal besmettingen blijft stijgen. In de periode van 25 tot 31 december werden elke dag gemiddeld 10.936 nieuwe besmettingen geregistreerd, een sterke stijging met 69 procent in vergelijking met de week voordien. Op 30 december werden zelfs 16.007 besmettingen geregistreerd. De positiviteitsratio stijgt tot 17,3 procent (+6,4 procent), terwijl tussen 25 en 31 december 5 procent minder tests werden uitgevoerd. Her reproductiegetal steeg tot 1,11. Dat betekent dat de pandemie aan kracht wint.
Het enige dat daalt is het aantal overlijdens. Tussen 25 en 31 december stierven elke dag gemiddeld 23,9 mensen, een daling met 34 procent. In totaal stierven nu al 28.385 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.
De dagcijfers liggen aan de lage kant, dat is meestal na een weekens gezien de labo’s en hospitalen dan niet alle cijfers doorgeven. Voor het hele land kwamen er 5.998 besmettingen bij, Sint-Truiden +8, Wellen +2, Nieuwerkerken +1, Kortessem +5, Heers +2, Gingelom +2, Borgloon +3 staan echter in schril contrast met Hasselt +42 en Genk +24 die weer donkerpaars kleuren op de kaart. Ook in Limburg stijgen de patiënten met corona in de ziekenhuizen, weliswaar met mondjesmaat en in het Sint-Trudo Ziekenhuis lag er vannacht nog 1 patiënt met Covid-19 en die lag ook op intensieve.
We willen nog eens eraan herinneren dat we onze cijfers krijgen van Sciensano dat ook de overheid adviseert in deze coronacrisis. Sciensano telt meer dan 700 medewerkers. Zoals uit de naam blijkt, vormen wetenschap en gezondheid de kern van ons bestaan. De kracht van Sciensano ligt in de holistische en multidisciplinaire benadering van gezondheid. Hun aandacht gaat daarbij uit naar het nauwe en onlosmakelijke verband tussen de gezondheid van mensen en die van dieren, en hun omgeving (het “One health” concept). Daarom combineren we meerdere invalshoeken in ons onderzoek om op een unieke manier bij te dragen aan ieders gezondheid. Sciensano kan hiervoor verder bouwen op de meer dan 100 jaar wetenschappelijke expertise van het voormalige Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) en het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Sciensano publiceert echter geen dagcijfers omdat die vaak erg fel schommelen en telt daarom met gemiddelden
Een tweede bron van informatie in de Vrije Universiteit van Brussel. Zij verzamelen dagelijks alle cijfers en klasseren die per gewest, provincie, Eerstelijnszone en gemeente. We krigen ook soms het verwijt dat we de mensen schrik aanjagen met het publiceren van deze cijfers, maar het is en blijft onze taak om nieuwe te brengen als dat er is. En dat zullen we blijven doen, tot spijt van wie het benijdt.