Het aantal Covid-patiënten in Belgische ziekenhuizen is de voorbije dagen onder de 2.000 gezakt. Dat blijkt maandag uit  cijfers, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, bij gebrek aan officiële gegevens afkomstig van Sciensano waar na het weekend geen cijfers ter beschikking zijn..

Afgelopen vrijdag lagen er nog 2.052 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op kerstdag daalde dat aantal, voor het eerst sinds begin november, nog eens onder de 2.000 en bedroeg het 1.923. Gisteren/zondag steeg dat aantal opnieuw lichtjes naar 1.946. Het aantal patiënten op intensieve zorg neemt ook af. Op 24 december lagen nog 651 mensen op intensive care, zaterdag zakte dat aantal naar 640 en zondag naar 632.

Tussen 17 december en 23 december werden 485.978 tests uitgevoerd, waarvan 52.539 positief waren. Het positiviteitspercentage bedroeg 10,81 procent, dus meer dan 1 op 10 was geïntecteerd.

Volgens het kabinet-Vandenbroucke is ook het aantal besmettingen de voorbije dagen nog gedaald, maar die cijfers geven mogelijk een vertekend beeld omwille van de kerstdagen. Experten verwachten trouwens, door de snelle verspreiding van de omikronvariant, dat de cijfers de komende dagen opnieuw zullen gaan stijgen.

Goed nieuws uit Groot-Brittannië dat kreunt onder de besmettingen: de omikronvariant van het coronavirus leidt minder vaak tot ernstige ziekte en een opname in het ziekenhuis. Dat concludeert een Britse studie, uitgevoerd door het UK Health Security Agency (UKHSA). Volgens de studie heeft iemand met een omikronbesmetting 45 procent minder kans om op intensieve zorg terecht te komen dan iemand die besmet raakte met delta. De kans op een “gewone” ziekenhuisopname zou zelfs 70 procent lager liggen. Uit de resultaten blijkt wel dat omikron vaker voor een herbesmetting zorgt dan eerdere varianten. Ook wordt aangenomen dat de vaccins minder goed werken tegen de nieuwe variant. Zo neemt de bescherming ertegen al na tien weken af.