De nieuwe Europese roaming verordening zal de huidige regels met 10 jaar verlengen en de kwaliteit en snelheid van mobiele data verbeteren. Hilde Vautmans onderstreept het belang van deze beslissing voor onze consumenten en bedrijven.

In 2017 schafte Europa de roamingkosten af. Hierdoor konden we de voorbije jaren zonder extra kosten bellen, sms’en en data gebruiken in het buitenland. De huidige regelgeving loopt in 2022 af, en wordt daarom met 10 jaar verlengd. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Het afschaffen van de roamingkosten in 2017 was één van de belangrijkste en meest tastbare beslissingen die Europa het voorbije decennium nam. En dat zien we ook in de cijfers: het gebruik van dataroaming was in de zomer van 2019 maar liefst verzeventienvoudigd ten opzichte van de zomer van 2016, toen er wel nog extra roamingkosten werden aangerekend. Zeker in deze moeilijke tijden, waarbij digitale verbindingen vaak de enige manier zijn om met familie, vrienden en collega’s te communiceren, beseffen we nog meer dan anders hoe belangrijk het is om digitaal met elkaar verbonden te zijn. Door de huidige regels te verlengen en de kwaliteit en snelheid van mobiele netwerkverbindingen te verbeteren, zullen niet alleen consumenten altijd en overal hun smartphone optimaal kunnen gebruiken, maar zorgt het er ook voor dat bedrijven volop kunnen investeren in innovatie en de digitale economie. Op die manier zet Europa een belangrijke nieuwe stap in de richting van een eengemaakte digitale markt.”