Het onco- en palliatief team van Sint-Trudo hoort regelmatig dat patiënten hun huisdier missen tijdens hun vaak langdurige ziekenhuisopname. Momenteel is er weinig tot geen mogelijkheid voor patiënten om contact te hebben met hun huisdier. 

Het is echter wetenschappelijk bewezen dat dit een positieve invloed kan hebben op herstel en emotionele beleving.
Daarnaast hechten palliatieve patiënten veel belang aan het afscheid kunnen nemen van hun geliefde huisdier, dat hen vaak heeft bijgestaan ​​op hun reis.

Daarom hebben Fighters against Cancer het plan opgevat om een ​​aparte, gemeubileerde, verwarmde ruimte te voorzien waar een ontmoeting tussen patiënt en huisdier kan plaatsvinden.

Bert Vanmechelen: “Concreet zien we dit als een soort ‘buitenleven’ op de binnenplaats van het ziekenhuis. We willen ervoor zorgen dat bedlegerige patiënten daar ook snel kunnen worden gebracht en kunnen genieten van een andere, maar veilige, omgeving dan hun ziekenhuiskamer.”

Dit project lijkt ons van grote toegevoegde waarde voor patiënten, niet alleen voor de afdeling oncologie, maar ook voor geriatrie, pediatrie, revalidatie, enz.

Al acht jaar zet de boksende advocaat Bert Vanmechelen, die we ook kennen van het VIER-programma Justice for All, zich in voor de strijd tegen kanker. Met zijn team van vechtsporters en sympathisanten haalt hij fondsen op voor organisaties die de handschoen tegen kinderkanker opnemen. Vorig jaar ging het nog om 100.666 euro. “Er is niets onrechtvaardiger dan een kind dat kanker krijgt. Ik ben met de vereniging begonnen toen mijn mama kanker kreeg”, zegt Bert Vanmechelen.

Hoewel corona fondsenwerving nagenoeg onmogelijk maakte, haalde de Gingelommenaar dit jaar al 70.000 euro op. “Fighters Against Cancer mikt nu op 124.000 euro. Het geld gaat integraal naar de bouw van een buitenpaviljoen van het ziekenhuis in Sint-Truiden. Hier zullen honden en katten bij hun zieke baasje op bezoek kunnen komen. Er bestaan verschillende sponsorformules waarbij de naam van de gulle gever zelfs al vanaf 1.000 euro in het buitenpaviljoen vereeuwigd wordt.”