De nieuwe besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames wegens COVID-19 blijven afnemen in België, gisteren met bijna een derde. Dat blijkt uit gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano die het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deze morgen bekendmaakte.

“Deze cijfers gaan in de goede richting, maar het is zeker niet het moment om de maatregelen minder streng toe te passen”, zegt zijn woordvoerster. In de zeven dagen vanaf 9 tot en met 15 december kwamen er dagelijks gemiddeld 10.163 bevestigde besmettingen bij. In vergelijking met de voorgaande week gaat het om een daling met 31 procent.

Ook de ziekenhuisopnames zetten hun dalende trend voort. In de voorbije zeven dagen belandden gemiddeld 207 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen. Momenteel liggen er in de Belgische ziekenhuizen alles samen 2.651 coronapatiënten, van wie 766 op de afdelingen intensieve zorg.

Nederland krijgt bikkelharde regels op zijn dak: alles op slot, thuisbezoek aan banden gelegd. Geen horeca, geen bioscopen of musea, geen winkels, een vervroegde sluiting van de scholen en een kerstfeest en petit comité. Dat is wat de Nederlanders te wachten staat vanaf deze morgen 5 uur. Het nieuws is zaterdagavond aangekondigd op een persconferentie door premier Mark Rutte. “Tot tenminste 14 januari, dan zien we wel wat eventueel wel weer kan”, klonk het. Er is ook het dringende advies om thuis maar twee bezoekers te ontvangen van ouder dan 13 jaar, ook buiten mogen dat er maar twee zijn. Het wordt een schrale kerst en een triest oudejaar bij onze noorderburen!

Ondertussen lopen de winkelstraten er bij ons eivol, is er van afstand al lang geen sprake meer en zien we mondmaskers met … mondjesmaat. Als ook ons dat niet zuur gaat opbreken wanneer onze ministers op woensdag 22 december opnieuw samenkomen, zeker niet om kerstkaarten te schrijven. Want als het in Den Haag regent, druppelt het al wel eens in Brussel.