BabbelBank moet sociale samenhang versterken

Algemeen

Vzw Gastvrij Sint-Truiden bestaat 25 jaar. Om dit te vieren werd op vrijdag 9 oktober de eerste ‘BabbelBank’ ingehuldigd aan de Sint-Gangulfuskerk: een zitbank waarop mensen die zin hebben in een praatje elkaar kunnen vinden. Met dit originele initiatief wil de vzw Gastvrij Sint-Truiden, in samenwerking met de stad, mensen die wat gezelschap kunnen gebruiken samenbrengen. Dit alles uiteraard met inachtneming van de veiligheidsafstand van 1,5m.

De vzw Gastvrij Sint-Truiden met als inloophuis ‘Masala’ en als alternatieve weggeefwinkel ‘Bazar Bizar’, zet zich met de hulp van vrijwilligers in voor vluchtelingen die verblijven in de stad Sint-Truiden. De organisatie bestaat al 25 jaar en ging, om deze verjaardag in de verf te zetten, op zoek naar een origineel initiatief dat symbool staat voor de verbinding tussen mensen. Na heel wat zoeken bleek de BabbelBank een geschikt project.

Nood aan sociaal contact
“In een stad zijn er enerzijds heel wat mensen die gezelschap kunnen gebruiken, maar niet weten waar ze dat kunnen vinden. Anderzijds zijn er heel wat mensen die wat tijd en aandacht willen geven, maar het niet aandurven om zomaar op iemand af te stappen. Met de BabbelBank willen we tegemoetkomen aan deze nood aan sociaal contact zonder drempels of vooroordelen”, zegt schepen van Lokaal Sociaal Beleid Pascal Monette.

Samenwerking
Omdat de BabbelBank aan de Sint-Gangulfuskerk in het oog mag springen, kregen verschillende mensen de kans om een bijdrage te leveren aan dit project. Een aantal creatieve breinen stak de koppen bij elkaar om een basisidee uit te werken en vervolgens werden alle inwoners van de stad Sint-Truiden aangespoord om simpele, pakkende of treffende woorden waaraan ze denken bij een Babbelbank in te sturen.

“We hebben heel wat creatieve ideeën van onze inwoners ontvangen. Bovendien hebben een aantal jongeren de handen uit de mouwen gestoken om de doodgewone stadsbank op te fleuren tot een uitnodigende BabbelBank. Mensen van alle culturen en leeftijden hebben samengewerkt aan deze bank en zullen elkaar hier zeker nog vaak treffen voor een praatje”, zegt schepen van Integratie Johan Mas.

“Sint-Truiden is een stad waar mensen mekaar graag ontmoeten. Met deze BabbelBank hebben we er een interculturele ontmoetingsplaats voor jong en oud bij waar inwoners over alle culturen heen met elkaar kunnen praten en naar elkaar kunnen luisteren”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Rode Kruis Sint-Truiden breidt wagenpark uit met uw steun

Tuta tuta, heb je het al gehoord? Rode Kruis Sint-Truiden heeft een nieuw wagenpark. Dit wil zeggen dat we niet enkel een nieuwe ziekenwagen, maar ook een nieuwe minibus hebben aangekocht. Dit was nodig omdat de vorige wagens verouderd waren. Dankzij onze vrijwilligers konden we dit project waar maken, zij …

Algemeen
Ook Heers verscherpt de maatregelen

Boven op de coronamaatregelen die gisteren en eergisteren door de Vlaamse regering afgekondigd werden, heeft de lokale veiligheidscel voormiddag nog een aantal bijkomende maatregelen genomen met als doel de verspreiding van het virus zo maximaal mogelijk in te dijken. Alle gemeentelijke activiteiten worden tot minimum 30 november opgeschort. Alle buurthuizen …

Algemeen
Het regent afgelastingen door corona in Wellen

Door de toenemende coronadreiging, zullen verschillende activiteiten helaas niet kunnen doorgaan. We bezorgen je dan ook volgend overzicht: De volgende activiteiten zullen nog doorgaan: – De sportkampen tijdens de herfstvakantie voor kinderen tot 12 jaar. Er wordt aan de ouders gevraagd om de kinderen buiten af te zetten en op …

%d bloggers liken dit: