De Spaanse aardbeitelers zien hun omzet fors dalen (-50 procent) als gevolg van de coronacrisis. Het transport zal daar ook wel een reden voor zijn, dus een reden te meer om aardbeien te eten met een kleine ecologische voetafdruk en veel lekkerder en sappiger dan de producten van de Spaanse collega’s

De aardbei is een van de producten waarvan de consumptie is afgenomen tijdens de coronacrisis. Dat heeft te maken met een verandering in het consumptiepatroon en met de lockdownmaatregelen in de Europese landen. De Spaanse telers en exporteursvereniging Freshuelva stellen vast dat de afzet van Spaanse aardbeien met ongeveer 50% is gedaald tegenover een normaal seizoen. Vooral bederfelijke producten zoals aardbeien en zachtfruit worden minder gekocht. De provincie Huelva in Spanje is voor de aardbei het grootste teeltgebied in Europa, is ook de grootste exporteur ter wereld en genereert bij de oogst 100.000 banen.

Maar niet getreurd: de Belgische aardbeien zijn weer op de markt, lekkerder, gezonder en vooral ‘van hier’. Steun dus onze lokale economie, onze eigen fruitboeren en onze eigen handelaars. Met Belgische aardbeien te kopen zet je al een hele stap in de goede richting. Want aardbeien bieden een grenzeloze creativiteit in je culinaire activiteiten.