Vorige maandag opende BelOrta, samen met logistiek dienstverlener Euro Pool System – in aanwezigheid van Minister van Omgeving Zuhal Demir – de gloednieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver. Bovendien werden hun duurzaamheidsprojecten voor de komende jaren voorgesteld aan alle genodigden.

Sinds de oprichting van BelOrta staat duurzame ontwikkeling centraal in het waardenkader van onze onderneming. Als coöperatieve organisatie van en voor onze producenten hoeft het geen betoog dat de zorg voor omgeving, medemens en samenleving als een cruciale leidraad doorheen onze activiteiten loopt.

Concreet vertaalt dit zich in 5 strategische thema’s:

  • maatschappelijk engagement,
  • welzijn van werknemers,
  • producentgerichte acties,
  • energie, omgeving & infrastructuur,
  • innovatie & procesverbetering.

Elk van deze thema’s is geënt op één of meerdere van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Aangezien BelOrta reeds jarenlang acties realiseert binnen elk van deze duurzaamheidsdoelstellingen wordt het hiervoor in het najaar beloond met het UNITAR-certificaat.

Nieuwe kistenwasserij: een duurzame verbetering in efficiënt water- en energieverbruik
Een primordiale pijler op het vlak van duurzaamheid is de uitbouw van een gloednieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver. In de kistenwasserij worden plastic kisten gewassen om ze klaar te maken voor hergebruik. Op deze wijze garanderen we dat al onze groenten en fruit verpakt worden in netjes gewassen herbruikbare kisten.

In het kader van dit hele wasproces wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan duurzaam omspringen met water.  Door middel van een zorgvuldig uitgekiend proces wordt spaarzaam watergebruik geoptimaliseerd, hetwelk geleid heeft tot mooie resultaten op het vlak van water- en energiegebruik.

  • Daling van 15 à 20% in waterverbruik per gewassen kist en vernieuwing op het vlak van labelverwijdering zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ca. 50.000 m3.
  • Door optimaal regenwatergebruik kan deze bron instaan voor 20% van de totale jaarlijkse waterconsumptie
  • Door te wassen op een lagere temperatuur wordt daarenboven ook een gevoelige verlaging van de CO2-uitstoot gerealiseerd.

Enkele cijfers
* 1 vrachtwagen klapkisten vervangt 5,4 vrachtwagens starre kisten. Dit zorgt voor een jaarlijkse uitstootreductie van 1.080 ton CO2
* Volumereductie van 86% dankzij optimalisatie stapelbaarheid

Kistenwasserij
o    Heeft wascapaciteit van 12.000 kisten per uur (65 miljoen klapkisten per jaar)
o    Daling van 15 à 20% in waterverbruik per gewassen kist en vernieuwing op het vlak van labelverwijdering zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ca. 50.000 m3.
o    Door optimaal regenwatergebruik kan deze bron instaan voor 20% van de totale jaarlijkse waterconsumptie
o    Reductie wastemperatuur van 60 °C naar 45 °C zorgt voor een jaarlijkse uitstootreductie van 8.060 ton CO2