In een week tijd zijn er 20 procent meer coronagevallen vastgesteld. Maar we testen véél meer, en er belanden steeds minder mensen in het ziekenhuis. Moeten we ons zorgen maken? Gaat de politiek de maatregelen weer verstrengen?

In Sint-Truiden blijft de toestand in elk geval bevredigend met gisteren 2 bijkomende besmettingen. Wat de vaccinaties betreft komt Sint-Truiden uit op meer dan 90 procent van de 18-plussers of meer dan drie kwart van de totale bevolking

Tussen 25 juni en 1 juli werden er dagelijks gemiddeld 401 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 19 procent meer dan een week eerder. Ook morgen zal Sciensano opnieuw een “serieuze stijging” noteren, zegt viroloog Steven Van Gucht.

De stijging doet zich alleen voor bij de leeftijdsgroepen jonger dan 40 jaar. Het hoogste aantal nieuwe gevallen zien we bij twintigers en bij tieners. Daar zijn er tot twaalf keer meer gevallen dan bij de zeventigers, die de laagste besmettingsgraad kennen. Ondanks de stijging blijft het aantal coronaziektegevallen erg laag. Tijdens de derde golf, eind maart, waren dat er ruim tien keer meer besmettingen.

Gelukkig blijft het ook in de ziekenhuizen erg kalm. Volgens de laatste cijfers waren er nog gemiddeld 15 ziekenhuisopnames per dag. Ook het aantal sterfgevallen blijft zakken, al is het nog wachten op de eerste dag in 2021 zonder covid-doden. Het verband tussen ziekenhuis­opnames en coronagevallen wordt steeds losser, naarmate er meer jonge mensen besmet raken en de vaccinatiegraad oploopt.

Dat het aantal gevallen toeneemt, is niet zo verwonderlijk. Op 1 juli waren er 75.000 tests op één dag, tegenover 50.000 een week eerder. “De plotse stijging valt samen met het begin van de zomervakantie”, zegt Van Gucht. “Er is veel meer getest, zeker bij jonge mensen die op reis of kamp gaan. Zo maak je besmettingen zichtbaar die voorheen niet opgemerkt werden.”

Veel mensen zijn nog niet volledig beschermd door vaccinatie, en hebben een negatief testresultaat nodig om te reizen. “Soms worden zo ook oude besmettingen opgepikt”, zegt Van Gucht. “Als die mensen niet eerder positief testten, wordt dat ook geregistreerd als een “recente besmetting”.”

Van Gucht denkt wel dat er ook een reële stijging achter de cijfers zit. “Dat ligt in de lijn van de verwachtingen. Na de versoepelingen begin juni is het aantal contacten geëxplodeerd. Bovendien is er ook de besmettelijkere deltavariant. Vandaag is circa de helft van de nieuwe besmettingen met die variant”, aldus Van Gucht. Rekening houdend met het stijgende aantal tests, schat hij dat elke besmette vandaag gemiddeld 1,1 anderen aansteekt. Ligt dat reproductiegetal boven 1, dan trekt de epidemie opnieuw aan.

Van Gucht vreest dat in het zog van de besmettingen ook de ziekenhuisopnames opnieuw zullen stijgen. “De opnames zijn het meest betrouwbare cijfer, maar het loopt al gauw twee weken achter op de besmettingen. Doordat dat cijfer nu zo laag ligt, hebben we wel wat marge. Maar we moeten het wel in het oog houden”, stelt de viroloog.”

Vorige zomer werd er begin juli verder versoepeld, maar lang konden we daar niet van genieten. Na een stijging van het aantal besmettingen in Antwerpen, werden eind juli de regels opnieuw verstrengd. Moeten we opnieuw zo’n scenario vrezen?

“Politiek gezien liggen verstrengingen erg moeilijk”, zegt Van Gucht, “de drempel voor verstrengingen ligt met 500 bezette bedden op intensieve zorg erg hoog. Dat is zoveel als zeggen: “als het deze zomer niet vriest, dan mag je naar de zee”. In het najaar of de winter zouden we die drempel wel kunnen bereiken.”